Yeni azo-azometin esaslı 2 farklı ligant sentezi , bu ligantların Cu(II), Zn(II) komplekslerinin sentezi ve spektral özellikleri
New azo-azometin-based 2 different ligent synthesis, the synthesis and spectral properties of these properties Cu(II), Zn(II) complexes
- Tez No: 573229
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜKERREM KURTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Azo-azomethine, Metal complex, Electrochemical, Photoluminescence, X-ray crystallography, Computional study
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, anilin ve 4-ethylaniline 0-5 °C sıcaklık aralığında, sodyum nitritle asidik ortamda (HCl) diazolandıktan sonra 2-hidroksi-3-metoksiybenzaldehid ile kenetlendi. Kenetleme reaksiyonu neticesinde elde edilen 2-hydroxy-3-methoxy-5-[(E)-phenyldiazenyl]benzaldehyde ve 5-[(E)-(4-ethylphenyl)diazenyl]-2-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde , 3,4-dimethylaniline kondenzasyonu ile bidentat iki adet yeni ligant sentezi yapıldı (HE1,HE2). Sentezlenen bu azo-Schiff bazı türü ligantların Cu(II)geçiş metal iyonu, metal kompleksleri [Cu(E1 )2] ve [Cu(E2 )2] oluşturuldu. Ayrıca Zn(II) iyonu ile de kompleks sentezi [Zn(E1 )2] [Zn(E1 )2] yapıldı. Ligandların kompleks yapıda Cu(II) ve Zn(II) iyonlarına azometin azotu (C=N) ve fenolik oksijen (ph-OH) atomu üzerinden koordine olduğu görüldü. Spektroskopik ve analitik veriler, metal ligand oranının 1:2 olduğunu gösterdi. Ligandlar ve metal kompleksleri, 1H-NMR, 13C-NMR, UV, FT-IR ve elementel analiz yöntemleri ile karakterize edildi. HE1 ve HE2 bidentat azo-azometin ligandlarının ve komplekslerin tek kristalleri hazırlanarak, X-ray kristalografisi ile yapıları belirlendi. Ligand ve metal komplekslerin E.coli , S.aureus , P.aeruginosa , E.faecalis , C.albicans bakterilerine karşı, antibakteriyal ve antifungal aktiviteleri incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the aniline and 4-ethylaniline were interlocked with 2-hydroxy-3-methoxycyanaldehyde after diazolate in an acidic environment (HCl) with sodium nitrite in the temperature range of 0-5 °C. 2-hydroxy-3-methoxy-5-[(E)-phenyldiazenyl] benzaldehyde and 5-[(E)-(4-ethylphenyl) diazenyl] -2-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde, obtained as a result of the clamping reaction 3.4-bidentat two new ligants with Dimethylaniline condensation Synthesis (HE1, HE2). The synthesized azo-Schiff was created in some type of Ligans Cu (II) crossing metal ions, metal complexes [Cu(E1)2] and [Cu(E2)2]. In addition, the complex synthesis [Zn(E1)2] [Zn(E1)2] was performed with Zn (II) ions. Ligns were seen to be coordinated in the complex structure Cu (II) and Zn (II) ions via azometine nitrogen (C =N) and phenolic oxygen (ph-OH) atom. Spectroscopic and analytical data showed that the proportion of metal ligand was 1:2. Ligands and metal complexes were characterized by 1H-NMR, 13C-NMR, UV, FT-IR and Elemel analysis methods. HE1 and HE2 bidentat azo-azometine Ligans and complexes were prepared with single crystals, X-ray crystallograpy structures were determined. Antibacterial and antifungal activities were examined against the bacteria of ligand and metal complexes E. coli, S. aureus, P. aeruginosa, E. faecalis, C. albicans.