Paklitaksel içeren biyoparçalanır polimerik nanopartikül formülasyonlarının geliştirilmesi ve in vitro değerlendirilmesi
Formulation and in vitro evaluation of biodegradablepolymeric nanoparticle formulations containing paclitaxel
  1. Tez No: 573264
  2. Yazar: ÖZGE ATASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Paklitaksel, Polimerik nanopartiküller, Kanser tedavisi, Kollidon® SR, Kitosan, Paclitaxel, Polymeric nanoparticles, Cancer treatment, Kollidon® SR, Kitosan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Paklitaksel (PTX) son yıllarda geliştirilmiş etkili antineoplastik ajanlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Tek başına veya diğer kemoterapi ajanlarıyla kombine olarak over, meme, akciğer, baş ve boyun kanserleri de dahil solid tümörlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Genel olarak intravenöz yolla uygulanmakta olup, sudaki ve pek çok farmasötik çözücüdeki düşük çözünürlüğü ve dar terapötik indeksi klinik kullanımını sınırlamaktadır. Belirtilen sakıncaların üstesinden gelmek amacıyla PTX'in pek çok modern ilaç taşıyıcı sistemler ile formülasyonları gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen bu yeni sistemler arasında doğal veya sentetik kaynaklı biyoparçalanır polimerik sistemlerin kullanıldığı, kontrollü salımdaki etkinlikleri nedeni ile, tez çalışmamız kapsamında üstün özellikleri ile etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış, daha çok tablet formülasyonlarında kullanılan bir polimer olan Kollidon® SR ve özellikle biyolojik olarak parçalanabilen, vücutta toksik olmayan monomerlere bozunabilmesi nedeni ile sıklıkla tercih edilen polimerlerden kitosan kullanılarak PTX içeren polimerik nanopartiküller, püskürterek kurutma yöntemi ile hazırlanmıştır. Hazırlanan sistemlerin karakteristik özellikleri in vitro yöntemler ile detaylı olarak incelenmiştir. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde, nanopartiküllerin başarı ile hazırlandığı ve saklama süresi boyunca kararlı sistemler oldukları ortaya konmuştur. Sonuç olarak formülasyonların kanser tedavisinde kullanılabilecek umut vaat eden sistemler oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Paclitaxel (PTX) has been described as one of the effective antineoplastic agents developed in recent years. It is used alone or in combination with other chemotherapy agents for the treatment of solid tumors including ovarian, breast, lung, head and neck cancers. It is generally administered intravenously, and its low solubility and narrow therapeutic index in water and many pharmaceutical solvents limit its clinical use. In order to overcome the drawbacks mentioned, PTX has been formulated with many modern drug delivery systems. Among these new systems, natural or synthetic origin biodegradable polymeric systems are used due to their efficacy in controlled release. Polymeric nanoparticles containing PTX were formulated with Kollidon® SR; is a polymer which is mostly used in tablet formulations and chitosan; which is one of the most preferred polymers because of its degradability to non-toxic monomers, by spray-drying method and the characteristics of the prepared systems were examined in detail by in vitro methods. Analyses results revealed that nanoparticles were prepared successfully and were stable during the storage period. As a result of the study, it can be regarded as the formulations are promising systems that can be used in cancer treatment.