Donmuş ithal uskumruların nitelikleri üzerinde araştırmalar
- Tez No: 57328
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Donmuş Atlantik Uskumrusu, Frozen Atlantic Mackerel
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırma, dış alımla getirtilen donmuş Atlantik Uskumrularının niteliklerini, tazelik derecelerini ve tüketiciler için uygunluğunu saptamak amacıyla yapılmıştır. 15 günlük periyotlar halinde piyasadan alınan donmuş balık örneklerinin kimyasal analizler olarak toplam lipid, tiyobarbitürik asit (TBA), toplam uçucu baz (TVB-N), peroksit, protein, kurumadde ve kül miktarları saptanmış, organoleptik muayeneler sonucunda da tazelik dereceleri bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda örneklerin ortalama yağ oranı % 14.97, TBA değeri 0.32 mg/1000 g, TVB-N miktarı 12.2 mg/100g, peroksit sayısı 1.32, protein oranı % 15.88, kurumadde içeriği % 32.18 ve kül içeriği % 1.19 olarak bulunmuştur. Organoleptik muayeneler sonucunda da balıkların A sınıfı (taze) olduğu saptanmıştır. Elde edilen bu bulgular sonucunda dış alımla getirtilen donmuş Atlantik uskumrularının mevsimlere ve beslenme durumuna göre değişmekle birlikte yağlı bir balık olduğu, gerek protein gerekse mineral madde içeriğiyle insan beslenmesinde ucuzluğu, kolay bulunabilirliği ve diyetetik olması özelliği ile önemli bir gıda maddesi olduğu görülmüştür. Ayrıca tazelik derecelerinin tüketilebilirlik sınırının oldukça altında olduğu, bunun sonucu olarak da tüketiciler tarafından güvenle tüketilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
-11- ABSTRACT RESEARCHES on PROPERTIES of IMPORTED FROZEN MACKEREL In this study, the properties, degree of freshness and consumer appreciation of imported frozen Atlantic mackerel have been investigated. The frozen fish samples have been taken from the market every 1 5 days. Total lipid, tiobarbituric acid (TBA) value, total vapour base (TVB-N) value, peroxide value, protein, dry weight and ash content were carried out as chemical analysis, as well as organoleptic assays to determine the degree of freshness. The results of chemical analysis have shown average values of; total lipid, 14.97 %; TBA value, 0.32 mg/lOOOg; TVB-N value, 12.2 mg/100 g; peroxide value, 1.32; protein, 15.88 %; dry weight, 32.18 % and ash content 1.19 %, respectively. The samples were classified as A class (Fresh) with reference to organoleptic assays. Consequently, it indicates imported frozen Atlantic Mackerel, an oily fish in which the lipid content changes in respect to season and feeding, is an essential foodstuff as being high in protein content as well as minerals. Moreover, it is cheap, easy to find, has dietetic properties and can be safely consumed as the degree of freshness is in consumable limits.