Beslenme alışkanlıklarına göre altıncı aydaki bebeklerin demir parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of iron parameters of infants at sixth month according to their feeding habits
  1. Tez No: 573556
  2. Yazar: KÜBRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH METE, DOÇ. DR. ÖZLEM BOSTAN GAYRET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, büyüme, demir eksikliği, formula mama, gelişme, Breast milk, growth, iron deficiency, formula, development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Süt çocuğu için ideal beslenme; büyüme ve gelişmeyi en iyi şekilde sağlayan, biyoyaralanım ve fonksiyon açısından yüksek olup, kolay sindirilebilen besinleri içeren beslenmedir. Anne sütü ise bu tanıma uyabilecek en iyi beslenme şeklidir. Anne sütünün verilmediği anneye ve bebeğe ait durumlarda veya anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda formüla mamalar kullanılmaktadır. Süt çocukluğu dönemi büyümenin hızlı olup, demir ihtiyacının yüksek olduğu bir dönemdir. Çalışmamızda beslenme şekillerinin büyüme ve demir düzeylerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza sağlam çocuk polikliğinde doğumdan itibaren aylık olarak düzenli kontrolleri yapılan ve beslenme şekilleri bilinen 271 sağlıklı bebek alındı. Altıncı aydan önce demir profilaksisi kullananlar, ciddi sistemik enfeksiyonu, konjenital anomalisi veya metabolik hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Altıncı ayda boy, kilo, baş çevresi ölçümleri, hemogram, hematokrit, serum demiri (SD), ortalama eritrosit hemoglobini (MCH), ortalama eritrosit hacmi (MCV), eritrosit dağılım genişliği (RDW), total demir bağlama kapasitesi (TDBK) ve ferritin değerlerine bakıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin 77'si erkek, 87'si kız idi. Anne sütü + mama ile beslenen bebeklerin 54'ü erkek, 53'ü kız idi. Bebeklerin cinsiyet dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p=0,571). Sadece anne sütüyle beslenen grubun doğum tartısı ortalamaları 3,39±0,31 kg, anne sütü + mama ile beslenen grubun doğum tartısı ortalamaları 3,38±0,33 kg olup istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p=0,729). Sadece anne sütüyle beslenen grubun 6. ay kilo ortalamaları 7,94±0,76 kg, anne sütü + mama ile beslenen grubun 6. ay kilo ortalamaları 7,67±0,73 kg olup anne sütü +mama alanlarda anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,004). Sadece anne sütüyle beslenen grubun 6. ay boy ortalamaları 68,14±2,07 cm, anne sütü + mama ile beslenen grubun 6. ay boy ortalamaları 66,47±6,16 cm olup anne sütü + mama alanlarda anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,002). Sadece anne sütü alan grubun 6.aydaki baş persentil dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı yükseklik gözlendi (p=0,001). Her iki grubun 6.ay eritrosit sayısı, hemoglobin, hematokrit, MCV, RDW, TDBK, ferritin değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Yaşamın ilk altı ayı sadece anne sütü ile beslenme; bebeklerin büyüme ve gelişimine ve normal demir düzeylerine sahip olmaları için yeterlidir. Bu sebeble ilk altı ayda bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The ideal nutrition for infants is nutrition that contains nutrients having a high bioavailability and function and that are easily digestible, which provides optimal growth and development. Breast milk is the best form of nutrition to meet this definition. Formulas are used in cases related to maternal and newborn issues where the breast milk is not given, or in cases where the breast milk is not sufficient. Infancy is a period of rapid growth and that is high in iron requirement. In this study, we aimed to investigate the effect of nutritional patterns on growth and iron levels. Materials and Methods: In this study, 271 healthy infants in outpatient clinics for healthy children were included who were under regular monthly follow-up and whose feeding methods were known from birth. Patients who had iron prophylaxis before the sixth month, those with severe systemic infection, congeni-tal anomalies or metabolic disease were not included in the study. At sixth month, the measurements of height, weight, head circumference, hemogram, hematocrit, serum iron (SI), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular volume (MCV), red cell distribution width (RDW), total iron binding capacity (TIBC) and ferritin values were evaluated. Results: Of the infants included in our study who were exclusively breastfed, 77 were boys and 87 were girls. Of the infants who fed with breast milk plus formula, 54 were boys and 53 were girls. No statistically significant difference was found between the sex distributions of the newborn infants (p=0.571). The mean birth weight of the group who were exclusively breastfed was 3.39±0.31 kg, and the mean birth weight of the group who fed with breast milk plus formula was 3.38±0.33 kg and no statistically significant difference was observed. The mean weight of the group who were exclusively breastfed in the 6th month was 7.94±0.76 kg, the mean weight of the group who fed with breast milk plus formula was 7.67±0.73 kg in the sixth month and it was found to be significantly lower in the breast milk plus formula group (p=0,004). The mean height of the group who were exclusively breastfed was 68.14±2.07 cm in the 6th month, and the mean height of the group who fed with breast milk plus formula in the sixth month was 66.47±6.16 and it was found to be significantly lower in the breast milk plus formula group (p=0,002). A statistically significant increase was observed between the distributions of head circumference percentiles in the 6th month of the group exclusively breastfed (p=0,001). In both groups, there was no statistically significant difference between erythrocyte count, hemoglobin, hematocrit, MCV, RDW, TIBC and ferritin values in the 6th month. Conclusion: Exclusive breastfeeding in the first six months of life is sufficient for infants to grow and develop and to have normal iron levels. Therefore, exclusive breastfeeding should be encouraged for infants in the first six months.