Üniversiteye girişte sosyal bilgiler öğretmenliği tercih nedenleri: Karşılaştırmalı bir inceleme
Reasons for choosing social studies department while eterminy the üniversity: A comprehensive reviev
  1. Tez No: 573583
  2. Yazar: ZEYNEP KILIÇ AKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ORTAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, tercih, öğretmenlik mesleği, karşılaştırmalı, Social studies, preference, teaching profession, comprehensıve
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırma Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının büyük bir kısmının mesleği sevdiği için tercih ettiği görülmüştür. Ancak puanı bu alana yettiği için ve açıkta kalmamak için tercih edenlerin de önemli bir orana sahip olduğu göze çarpmaktadır. Bu araştırmada 2014 yılında Türkiye genelindeki altmış üniversitede öğretim veren Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümlerinden taban puanlarına göre dört grup oluşturulmuş ve içlerinden birer üniversite seçilmiştir. Araştırmada bu dört üniversitenin 1. ve 4. sınıf Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının bu ana bilim dalını seçme nedenlerini karşılaştırma amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek amacıyla tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya dört üniversitenin 1. ve 4. Sınıflarında okuyan 345 öğretmen adayı katılmıştır.
Özet (Çeviri)
In research, it has accrued that the most of the social studies teacher candidates preferred the department because they likes the profession. However, it is also clearly-understood that the ones, who prefer just because their exam marks are only enough for this department and who don't want to be out, have a significant ratio. Turkey instructor in 2014. In this research, according to their scores in the sixty universities across the base of the Social Studies Education Department in 2014, four groups have been formed and one university was selected. The aim of this study is to compare the reasons for the selection of the social studies department of teacher candidates, who are in the first and fourth grade of these four universities. In order to achieve this aim, screening model was used. A total of 345 teacher candidates from the 1st and 4th grades of four universities participated in the study.