Farklı çeşitler ile yeni kurulan bir nektarin bahçesinde büyüme ve gelişmenin incelenmesi
- Tez No: 57367
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN BARUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nectarine, Development, Growth, Adaptation
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz FARKLI ÇEŞİTLER İLE YENİ KURULAN BİR NEKTARIN BAHÇESİNDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN İNCELENMESİ 1994-1996 yıllarında gerçekleştirilen bu çalışmada“Independence”,“Nectared-6”ve“Nectared-8”çeşitleri ile yeni kurulan bir nektarin bahçesinde bitkilerin büyüme ve gelişmesi incelenmiştir. Bu amaçla gövde çapı ve sürgün uzunluğu ölçümleri ile fenolojik gözlemler yapılmıştır. Gövde çapı ölçümleri açısından 02.03.1994 ile 18.03.1996 tarihleri arasında“Independence”çeşidinde %77,“Nectared-6”çeşidinde %120 ve“Nectared-8”çeşidinde de %89'luk bir artış saptanmıştır. Sürgün uzunlukları açısından ise 01.07.1994 ile 18.03.1996 tarihleri arasında“Independence”çeşidinde % 327,“Nectared-6 çeşidinde %289 ve ”Nectared-8" çeşidinde de %241'lik bir artış gözlenmiştir. Yapılan fenolojik gözlemlerde ise her yıl çeşitler arasında önemli farkın olmamasına rağmen yıllar arasında önemli farklılıkların olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Nektarin, Büyüme, Gelişme, Adaptasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF GROWTH AND DEVELOPMENT IN A NEW ESTABLISHED NECTARINE ORCHARD WITH DIFFERENT CULTIVARS It was conducted to determine the growth and development of plants in the new established nectarine orchard with cvs.“Independence”,“Nectared-6”,“Nectared- 8”in this study between 1994 and 1996. For this purpose, the stem diameter and shoot lenght measurements of seedlings, phenology observations were done. An increasing was observed as 77 % for cv.“Independence”, 120 % for cv.“Nectared-6”and 89 % for cv.“Nectared-8”with respect to stem diameter from 02.03.1994 to 18.03.1996 and 327 % for cv.“Independence”, 289 % for cv.“Nectared-6”and 241 % for cv.“Nectared-8”with respect to shoot length from 01.07.1994 to 18.03.1996. Corcerning the phenological observations, it was found that there were no significant differences among the cultivars but the years.