Türkiye'de yabancı dil öğrenme ve sorunları
Learning foreign languages in Turkey and its problems
- Tez No: 573819
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Kuramları, Yabancı Dil Öğrenimi, Yabancı Dil Öğrenme Sorunları, Learning theories, Learning foreign languages, Problems of learning foreign languages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kitle iletişim araçlarının hızla mesafeleri yok ettiği dünyamızda, yabancı dil öğrenimi bireysel bir tercihten ziyade gereksinim haline gelmiştir. Küreselleşme olgusu ve beraberinde yaşanan değişimler uluslararası rekabete farklı boyutlar kazandırmıştır. Bu süreçte toplumların hem kendilerini ifade etme aracı olarak hem de uluslararası arenada kabul görebilmek için yabancı dil öğrenimi elzem olmuştur. Küresel bir dil olarak tüm dünyada kabul gören İngilizce, ülkemiz de dahil olmak üzere anadili İngilizce olmayan birçok ülke tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı dildir. Ne var ki, ülkemizin yabancı dil öğrenimi konusunda istenilen seviyede olmadığı gerek öğrenenlerce gerekse yapılan bilimsel çalışmalarla görülen bir gerçektir. Teorik çerçevede hazırlanan çalışmada; kavramsal olarak öğrenme irdelenmiş ve dünyada en yaygın takip edilen öğrenme kuramlarının analizi yapılmıştır. Öğrenmeyi açıklayan kuramların eğitime nasıl entegre edildiği ve özellikle yabancı dil öğreniminde ve eğitiminde hangi kuramlardan faydalanıldığının incelenmesi yine araştırmanın başka bir amacını oluşturmuştur.. Ülkemizde yabancı dil öğreniminin hangi yöntem ve yaklaşımlar ışığında gerçekleştirildiği, yabancı dil öğreniminde karşılaştığımız sorunlar, nedenleri ve saptanan sorunlara alternatif çözüm önerileri araştırmamızın temel hedeflerini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's world where mass media destroys distances in a fast manner, learning a foreign language has become a necessity rather than a preferance. The phenomenon of globalization and changes coming through with it have added new dimensions to international competition. In this process, learning foreign languages have become a necessity for the societies to express themselves and to be internationally accepted. English is recognized as global language by all over the world and it is the most commonly learnt language by the countries including Turkey whose native language is not English. Nevertheless, it is obvious by the learners and scientific researches that our country hasn't reached the desired level of learning foreign languages. In this study which is prepared in the theoretical framework; the concepts of learning are searched about and most commonly followed theories of learning are analyzed. One another aim of this study is to investigate how learning theories are integrated with education and which theories are utilized especially in learning and teaching foreign languages. The theories and approaches of learning foreign languages in Turkey, the problems, their reasons and alternative suggestions are the main goals of our study.