Abdurrahim Karakoç'un şiirlerinde dinî ve tasavvufi temalar
Religious and sufistic themes in Abdurrahim Karakoç's poems
  1. Tez No: 573973
  2. Yazar: ORHAN ERTÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SALİM GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdurrahim Karakoç, Din, Tasavvuf, Tema, Şiir, Şair, Abdurrahim Karakoç, Religion, Sufi, Theme, Poetry, Poet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş'ın yetiştirdiği değerli şahsiyetlerden şair Abddurahim Karakoç'un kişiliği, şiirlerinde dinî-tasavvufî öğeler ve genç nesillere örnek hayatı ele alınmıştır. Şair Karakoç'un doğup büyüdüğü, yaşayıp yetiştiği, gönül ırmağının beslendiği Kahramanmaraş – Elbistan'da öne çıkan dinî değerlerin ve Karakoç'un hayatında yer eden kişilerin O'un şiirlerine etkisi ve yansımaları belirtilmiştir. Ayrıca şairin şiirlerinde ele aldığı temalar tespit edilerek din ve tasavvuf konusu vurgulanmıştır. O; şiirinde, inancı ve ideal düşünceleri temsil etme, haksızlığa haykırış, gerçek dosta ve doğruya âşık duruş, ortak ve toplumcu yaklaşım, gerçekçi kişilik gibi hususları ortaya koymuştur. Hayalî tekkenin“Modern Küçük Yunus'u”diyebileceğimiz Abburrahim Karakoç, yazdıkları ile gönüllerde iz bırakmış, verdiği eserlerde Türkiye'de değişik antolojilerde yer aldığı gibi dinî ve tasavvufî şiirler antolojisinde de yer almayı hak etmiştir. Abdurrahim Karakoç; en etkili ifade biçimlerinden biri sayılabilecek şiiri vesile yaparak kendi inancını, derdini, davasını, düşünü, düşüncesini gönül diliyle geniş çevrelere aktarmayı başarabilmiş, adeta beyan nimetinin şükrünü –en güzelin davasını güzel bir şekilde- etmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the character of Abdurrahim Karakoç, one of the most valuable figures of Kahramanmaraş, religious and sufistic elements in his poetry and his exemplary life for the youth are studied. We poit out the prominent religious values in his hometown Kahramanmaraş, Elbistan, where he was born and grew up and the effects of the people from whom he was deeply affected on his poetry. Moreover, we emphasize religion and Sufism by analyzing the themes he used in his poetry. He manifested such subjects as belief, representing, ideal thinking way, challenging inequality, being in favour of true friendship and the truth, participative and socialist approach and realistic personality. Being regarded as“Modern Younger Yunus”, Abdurrahim Karakoç was able to impressed the feelings with his poetry and therefore not only took part in many different anthologies in Turkey but he deserves to take part in religious and sufistic poetry anthologies as well. He was able to pass his beliefs, ideas, causes, dreams and thoughts to large masses by means of poetry which can be regarded as one of the most influential expressing ways and therefore, tried to give his thanks for blessing of expression.