BİST pay piyasasında dönemsel anomalilerin analizi
Analysis of seasonal anomalies in BIST share market
  1. Tez No: 573974
  2. Yazar: REZAN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVSER MİNE TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkin Piyasa Hipotezi, Anomali, BİST, Efficient Markets Hypothesis, Anomaly, BIST
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Piyasada bulunan bütün menkul kıymet fiyatları herkes tarafından anlık ulaşılan bilgiler olduğunu ifade eden Etkin Piyasalar Hipotezi 1960'lı yıllarda Fama tarafından ortaya atılmıştır. Bu hipoteze göre piyasadaki hiçbir oyuncu normalin üzerinde kazanç elde edememektedir. Piyasa ile ilgili bütün bilgiler herkese ulaşmakta ve fiyatlar, ulaşılabilen bilgilerle piyasa içerisinde denge halindedir. Ancak yapılan araştırmaların sonucunda bu hipoteze aksi bilgiler elde edilmiş, sonuç olarak etkin piyasa hipotezinin aksini oluşturan bulgular anomaliler olarak ifade edilmiştir. Piyasaların birbirlerinden farklı etkinlik düzeyleri ve yatırımcıların birbirlerinden farklı algılara sahip olması farklı finansal anomalilerin oluşmasına neden olmuştur. Bunlar; dönemsel (zamana bağlı) anomaliler, dönemsel olmayan (kesitsel) anomaliler, teknik anomaliler, ekonomik faktörlere dayalı anomaliler ve politik faktörlere dayalı anomaliler sınıflandırılabilir. Anomaliler piyasa etkinliğinin araştırılması ve sorgulanmasına ortam hazırlamaktadır. Hipotezle uğuşmayan amprik bulgular da anomalileri oluşturmaktadır. Etkin Piyasa Hipotezi'nin aksine menkul kıymetlerde belirli zamanlar kesitlerinde diğer zamanlara göre daha fazla ve ya daha az getiri elde edildiğini ortaya çıkaran araştırmalar dönemsel anomalilerin varlığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla, gelecekle ilgili fiyatları tahmin etmenin mümkün olduğunu ve bu tahminleri kullanarak yatırım yapanların normalin üzerinde getiri elde edebileceği ifade edilmektedir. Bu çalışmanın amacı 05.01.2010 ile 31.12.2018 tarihleri arasında BİST 100 endeksinin günlük kapanış fiyatlarının getirileri hesaplanarak, Borsa İstanbul'da dönemsel anomalilerin etkisi araştırılmıştır. Regresyon yöntemi kullanılarak haftanın günü etkisi, ocak ayı etkisi ve tatil etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Efficient Markets Hypothesis was put forward by Fama in the 1960s, stating that all available marketable securities are information that everyone can access instantly. According to this hypothesis, no player in the market can get more than normal. All information about the market is accessible to everyone and the prices are in balance with the market information. However, as a result of the researches, contrary to this hypothesis, information was obtained and consequently the findings that are contrary to the efficient market hypothesis are expressed as anomalies. Different levels of efficiency of the markets and the fact that investors have different perceptions have caused different financial anomalies. These; Seasonal (time-dependent) anomalies, non-seasonal (cross-sectional) anomalies, technical anomalies, anomalies based on economic factors and anomalies based on political factors can be classified. The anomalies pay the way for the environment for the investigation and questioning of market efficiency. Empirical findings that do not interfere with the hypothesis also constitute anomalies. In contrast to the efficient market hypothesis, researches revealing that there are more or fewer yield on securities in certain time sections compared to other times revealed the existence of periodic anomalies. Therefore, it is stated that it is possible to estimate the prices related to the future and by using these estimations, it is stated that the investors can get more than normal returns. The purpose of this study was to calculate the yield of the daily closing prices of BIST 100 index between 05.01.2010 and 31.12.2018 and to investigate the effect of periodic anomalies in Borsa Istanbul. Regression method was used to determine the day of the week effect, january effect and holiday effect.