Tekinsizlik ve bilinçdışı: Resimde kişisel anılara ilişkin bir sondaj denemesi
Uncanny and unconscious: A sounding essay on personal memories
- Tez No: 573975
- Danışmanlar: DOÇ. SERAP KARAMANOĞLU EMMUNGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sondaj, Oyun, Atmosfer, Şeyler, Duygu, Nesne, Resim, Bilinçdışı, Tekinsizlik, Drill, Game, Atmosphere, Things, Emotion, Object, Painting, Unconscious, Uncanny
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez, tekinsizlik ve bilinçdışının iki kardeş oldukları varsayımı üzerine kuruludur. Bu iki kardeş görünmeyen bir bağ ile birbirilerine bağlı vaziyettedirler. İnsanı uyaran tekinsiz atmosferler, bilinçdışı alandaki duyguları veya sızıları da uyarmaktadır. Tez, bu iki kardeşin sanat alanında ve özellikle resimde nerelere nasıl biçimde sızdığı ile ilgili bir çalışmadır. Tezin genel atmosferini, bastırılmış olanın geri dönmesiyle resim yüzeyinde ele alınması ve bilinçdışı alandan geldiği düşünülen serbest çağrışımların resim düzleminde incelenmesi oluşturmaktadır. Bu noktada, tez sürecinde ortak bir imgenin farklı sanatçılar üzerindeki etkisi ayrıntılı bir şekilde ele alındığı gibi, Pieter De Hooch'un resimlerindeki ortak duygunun varlığının keşfedilmesi ve bununla birlikte çalışma kapsamındaki resimlerde ortaya koyulan duygu ortaklıklarına da yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on the presumption that eeriness and unconsciousness are consanguineous. These two with this consanguineal kinship are in a state that they are linked to each other with an indiscernible bond. The eerie ambiences that admonishes a person, admonishes what is embedded within the subconscious feelings and pain as well. The thesis is pertaining to the works how these consanguineous kinsmen are infiltrating into the field of art, especially into the paintings. General atmosphere of this thesis is consisted of the approach to paintings in terms of ricocheting of the suppressed as well as the uncensored expression of the ideas, impressions that is thought to have emerged from a subconscious field. At this point, the effect of a common image on differenet artists in the process of thesis as discussed in detail, the discr of common emotions in the paintings of Pieter De Hooch in addition, emotion partnerships presented in the paintings are also included.