İşten çıkma ve çıkarılma: Özel bir işletmede çıkış mülakatlarının incelenmesi
Leave of employment or dismissal: Investigation of exit interviews in a private enterprise
- Tez No: 573983
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe Alım Süreci, İşten Çıkış Süreci, Çıkış Mülakatı, Recruitment Process, Leave of Employment Process, Exit Interview
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
İnsan Kaynakları yönetiminin öncelikli amacı, işletmenin hedeflerine ulaşılabilmesi için yaptığı işten memnun olabilecek işgörenlere ulaşmak ve bu kişileri işletmeye çekebilmektir. Rekabet koşullarının artmasıyla birlikte doğru insan kaynağının seçimi ve bu kişilerin işletmede devamlılığın sağlanması giderek zorlaşmıştır. İşletmeler işe alım süreçleri ile ilgili her geçen gün farklı politikalar üretmekte ve bu sürecin gelişimi için büyük çaba göstermektedir. Fakat işe alım sürecine verilen önemin işten çıkış sürecine aynı ölçüde yansıtılmadığı görülmektedir. Doğru bir adayın seçilmesinin ardından bu kişinin işletmede devamlılığının sağlanması da insan kaynakları yönetiminin görevleri arasındadır. Çıkış sürecinde, öncelikle işten ayrılma ve çıkarma kararında etkili olan sebeplerin üzerinde durulmalıdır. Bu sebeplere ulaşabilmemizi sağlayan en önemli çıktılar ise çıkış mülakatlarıdır. Çıkış mülakatları çıkış sürecinin yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Çıkış Mülakatları işletmede var olan sorunları ve gelecekte oluşabilecek sıkıntıları önceden tespit etmek için önemli bir geri bildirim kaynağı olmasının yanı sıra gelecek aksiyon planlarının da oluşumu için ciddi bir kaynak oluşturmaktadır. Çalışmamızda özel bir işletmede 2015-2018 yılları arasında gerçekleştirilen çıkış mülakatlarının analizi gerçekleştirilmiş ve çalışanların işten ayrılışında etkili olan sebepler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of Human Resources Management is to find workers who would be content with their works in order to make sure that enterprises reach their targets at the company and to attract these people to the company. Together with the increasing competition conditions, choosing the right human resource and keeping these people in the company is getting hard every day. The enterprises are creating continously different policies about recruiting processes and making big efforts to improve these processes. But it is seen that the importance that given to the recruiting process is not as same as exit process. After choosing a right candidate, keeping this person in the company is one of the duties of Human Resource Management as well. At the exit process, first of all, it should be emphasized the reason behind the leave of employement and decision of dismissal. The most important datas those carries us to these reasons are exit interviews. The exit interviews are the main stones of the exit process. The exit interviews provides feedbacks for the existing problems and also for the possible problems of the company could occur in the future, hereby they create an important source for the future action plans. In this study, the exit interviews of a private enterprise, between 2015-2018, are analysed and the reason behind the leave of employements are investigated.