Dokuma makinalarında tefe mekanizmalarının tasarımı
- Tez No: 57401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma, Tefe Hareketleri, Tefe Mekanizmaları, Tefe Kuvvet, Kumaş Çizgisi Pozisyonu, Kam Tahrikli Tefe Mekanizması
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
-1 ÖZET Bu çalışmada tefe mekanizmalarının optimum tasarımı amaçlanmıştır. Tefe tahriki esas olarak kam veya değişik tipte kol mekanizmaları ile yapılmaktadır. Son yıllarda tefe tahrikindeki gelişmeler ITMA 95 'te sergilenen dokuma makinaları üzerinde de tespit edildiği gibi kamlı tahrikin daha yaygın kullanılması yönünde olmuştur. Birçok firma (Picanol, Sulzer Ruti v.b.) daha önce kullandıkları kol mekanizması tahrikini terk edip kam mekanizmalarına yönelmiştir. Bunun sebebi, artan dokuma hızlarında atkı atımına yeterli sürenin ayrılabilmesi için daha kontrollü hareket üretme özelliğine sahip olan kam mekanizmaları sayesinde ağızlık açıklığının istenildiği şekilde elde edilebilmesidir. Bundan dolayı, bu tez çalışması kam tahrikli tefe mekanizmasları tasarımı ile smırlanmıştır. Tezin ilk kısmmda literatürden elde edilen bilgilerin ışığında tefe tasarımına etki eden dokuma teknolojisi parametreleri incelenmiş ve endüstride çalışan kancalı ve hava jetli tezgahların tefe hareket eğrileri ölçülerek bilinen bazı hareket eğrileri ile karşılaştınlmıştır. Tasarım kısmmda ise optimum tefe hareket karakteristiği ve iletimini verecek kamın tasarımı Turbo C++ programlama dili kullanılarak geliştirilen bir bilgisayar programı yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Son olarak elde edilen sonuçlar tartışılmış ve gelecekte konu ile ilgili olarak yapılabilecek çalışmalar hakkında tafsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
n- ABSTRACT DESIGN OF SLEY MECHANISMS IN WEAVING MACHINES In this work, optimum design of sley mechanisms is aimed. The drive of the sley can be carried out by either cam or linkage type mechanisms. In recent years, as observed on weaving machines exhibited in ITMA 95, the trend in the drive of sley mechanisms has been on the side of cam mechanisms. Many loom makers such as Picanol, Sulzer Ruti etc. left their linkage type sley drive mechanisms and used cam driven sley mechanisms instead. The reason for this is that at increasing loom speeds, cam mechanisms produce better motion characteristics which separate enough time for weft insertion and give better shed geometry. Therefore, it was decided to restrict the research to the design of cam driven sley mechanisms. In the first part of the thesis, a literature survey about the topic was given and weaving technology parameters that affect the design of sley mechanisms were analized. In addition, measurement results which were taken from some rapier and air jet looms in industry to determine sley motion characteristicswere presented and compared with some known motion curves. In the second part, optimum design of sley drive cams was achived with the aid of a computer program written in Turbo C++ programming language. Finally, the results obtained were discused and some recommendations for future work were given. KEYWORDS: Weaving, Sley Motions, Sley Mechanisms, Beat-up Force, Cloth Fell Position, Cam Driven Sley Mechanisms