Kamusal senaryo bağlamında mizah ve otorite ilişkisi: Zaytung örneği
The relationship between humor and authority in the context of public transcript: The case of Zaytung
  1. Tez No: 574089
  2. Yazar: NEVZAT CAN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ CAN YAĞCI AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal senaryo, otorite, mizah, Zaytung, hakikat, dış mihrak, yerli ve milli, büyük oyun, milli irade, Public transcript, authority, humor, Zaytung, truth, foreign forces, domestic and national, big game, national volition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada mizah ve egemen söylem arasındaki negatif yönlü ilişki,“kamusal senaryo”kavramı üzerinden tartışılmıştır. Siyasal iktidarın sıkça kullandığı ve kamusal senaryonun önemli dayanaklarını oluşturan bazı söylemler üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda,“dış mihrak”,“büyük oyun”,“yerli ve milli”ve“milli irade”kavramları ele alınmış, bu kavramların Zaytung'daki kullanımları 2013-2018 yılları arasında yayınlanan 12 Zaytung haberi üzerinden niteliksel metin analizi tekniği ile incelenmiştir. Örneklem analizi sonucunda, mizah yoluyla dolaşıma sokulan eleştirel söylemin, hakim söylemin ciddiyetinden kurtulduğu ve böylece alternatif/karşıt bir gerçeklik kurarak, hegemonik söylemi tahrip etme potansiyeli taşıdığı görülmüştür. Böylelikle mizahın, siyasal iktidarlara doğrudan yöneltilemeyen sahne arkasındaki eleştirileri sahneye taşıyarak popülerleştirdiği ve aynı zaman da hakikatten uzaklaşmış söylemlerin çarpıklıklarını görünür kılma potansiyeline sahip olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the negative relation between humor and dominant discourse is discussed through the concept of public transcript. Some of the discourses that are frequently used by political power and constitute the main pillars of public transcript are dwelled on. In this context, concepts of“foreign forces”,“big game”,“domestic and national”and“national volition”are discussed; the use of these concepts in Zaytung is examined through qualitative text analysis technique over 12 Zaytung news published between 2013-2018. As a result of the sample analysis, it has been seen that the critical discourse circulated through humor is freed from the seriousness of the dominant discourse and thus it has the potential to destroy the hegemonic discourse by establishing an alternative/opposite reality. In this way, it has been shown that humor has popularized political criticism by taking the criticism from behind-the-scenes to the stage and it has the potential to make distortion of the discourse alienated from the truth visible.