Ebeveynler ve medya: Çocuk yetiştirmeye ilişkin bilgi kaynaklarının dönüşümü
Parents and media: The transformation of sources of information on child rearing
  1. Tez No: 974506
  2. Yazar: NERMİN BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU YALMAN POLATLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi kaynakları, Dijital ebeveynlik, Sosyal medya, Çocuk yetiştirme, İnstagram, Information sources, Digital parenting, Social media, Child rearing, Instagram
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Medyanın ebeveynlik uygulamalarını şekillendirmedeki rolü çağdaş toplumda giderek daha önemli hale gelmiştir. Ebeveynlerin çocuk yetiştirme kararları çeşitli medya kaynaklarından gelen bir bilgi seliyle şekillenmektedir. Özellikle sosyal medyanın yükselişi, etkileşimli özelliklere sahip alternatif bir kamusal alan yaratarak ebeveynler için yeni fırsatlar ve zorluklar ortaya çıkarmıştır. Sosyal platformlar arasında İnstagram, dijital ebeveynlik için tercih edilen bir bilgi kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Bu tez, ebeveynlerin çocuk yetiştirme konusundaki bilgi kaynaklarının zaman içinde nasıl değiştiğini, özellikle X, Y (Milenyum) ve Z kuşağına özel bir dikkat göstererek incelemektedir. Fenomenolojik bir çalışma olan araştırma, dijital/sosyal medya gözlemi, senaryo ve video ile odak grup ve yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler yoluyla toplanan verilerden yararlanmaktadır. Bulgular, kitapların geleneksel medyada bilimsel ve güvenilir bir kaynak olarak görülmeye devam etmesine rağmen, günümüzde ebeveynlerin bilgiye kolay erişim, gerçek zamanlı etkileşim, görsel içerik, ebeveyn topluluklarına katılım ve aidiyet ve güven duygusu nedeniyle sosyal medyayı tercih edebileceğini göstermektedir. Aynı zamanda, sosyal medya içeriğinin, aşırı bilgi yükü, potansiyel gizlilik ihlalleri ve fenomen/akran baskısı tarafından yönlendirilen yetersizlik duyguları nedeniyle ebeveynlerde güvensizlik yarattığı bulunmuştur. Bu tez, çocuk yetiştirme bağlamında ebeveynler ve medya arasındaki dinamikleri daha iyi anlayarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The role of media in shaping parenting practices has become increasingly important in contemporary society. Parents' decisions about raising children are shaped by a flood of information from various media sources. The rise of social media, in particular, has introduced new opportunities and challenges for parents by creating an alternative public sphere with interactive features. Among social platforms, Instagram stands out as a preferred source of information for digital parenting. This dissertation examines how parents' sources of information on child-rearing have changed over time, with special attention to Generation X, Generation Y (Millennials) and Generation Z. A phenomenological study, the work draws on data collected through, digital/social media observation, scenario, video, focus group and interviews. The findings show that, while books continue to be regarded as a scientific and trustworthy source within traditional media, parents today may prefer social media for ease of access to information, real-time interactions, visual content, participation in parenting communities, and a sense of belonging and trust. At the same time, social media content is found to create insecurity in parents due to information overload, potential privacy violations, and feelings of inadequacy driven by influencers and peer pressure. This dissertation aims to contribute to the literature by better understanding the dynamics between parents and media in the context of child-rearing.