The state and the planning market: The case study of private planning bureaus in Turkey
Devlet ve planlama piyasası: Türkiye'de özel planlama büroları örneği
- Tez No: 574147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL BAYIRBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Plan Yapım Yeterlilik Belgesi, Özel Planlama Büro Piyasası, Oligopol, Yasa, Yönetmelikler, Devlet, Planlama Mesleği, Urban Planning Market, Competency License, Oligopoly, Regulation, State
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez devlet ile özel planlama bürolarından oluşan özel planlama büro piyasası arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışmaktadır. Devlet tarafından çıkarılan yasa ve yönetmelikler yoluyla özel planlama büro piyasasının nasıl şekillendirip, düzenlendiği araştırılmıştır. Bunu yaparken devletin, özel planlama büro piyasasını 1969 yılında ilk defa çıkarttığı“Plan Yapımını Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliliği Hakkında Yönetmelik”(1985, 2006, 2019) ile direkt olarak ve planlama alanı üzerinden özel planlama bürolarını da dolaylı yönden etkileyen diğer yasa ve yönetmelikler üzerinden nasıl şekillendirdiği incelenmiştir. Özellikle neoliberal dönem öncesi devlet tarafından uygulanmaya başlayan yasa ve yönetmeliğin neoliberal dönemle birlikte nasıl bir piyasa oluşturduğu ve bu piyasa oyuncularının karakteristik özellikleri istatistiksel veriler ve derinlemesine görüşmeler ile anlaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışma ile Türkiye'de neoliberal kentleşmenin hız kazanması ile birlikte devletin özel planlama bürolarından oluşan bu piyasayı bizzat ürettiği ve bu piyasanın karakteristik olarak oligopol bir sistem üzerinden var olmasına sebep olduğu anlaşılmıştır. Özel planlama büro piyasasında A ve diğer gruplar arasında bölünmüş bir piyasa yapısı devlet mevzuatı ile oluşturulmuştur. Piyasa içinde yer alan A grubu özel planlama büro sahipleri ve diğer gruplar arasında haksız bir rekabet mevcuttur. Başta F grubu yeterlilik belgesi sahibi bürolar olmak üzere alt grupta yer alan büro sahipleri piyasada var olma mücadelesi verirken, A grubu belge sahipleri piyasada tekel oluşturarak egemen bir yapı oluşturmuşlardır. Bu bölünmüş piyasa yapısının devletin neoliberal politikalarını sürdürmekte yardımcı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to understand the relationship between the state and the urban planning market composed of private planning bureaus. To see this relationship in detail, the laws and regulations related to the field and their implications on the urban planning market is analyzed. The shaping of the market by these legal framings is thought to be the key connection between two parties. In doing so, it reviews how the state made a direct impact on shaping the market for the very first time by the regulation on the Competency License 1969 (1985, 2006, 2019), and indirectly by other laws and regulations. In particular, this study questions the structure of the market that was brought to life in the neoliberal period which, in fact, had started to form before the neoliberal period. This thesis aims to comprehend the characteristics of market players with the help of statistical data gathered through in-depth interviews. The findings of the study show that the state, constructed the market with the acceleration of urbanization in Turkey and directed it to adopt an oligopoly system characteristically. There is a divided market structure present in the market. A and other groups are positioned in divided states. This divided structure has been established by state regulations. There is an unfair competition between Group A private planning bureau owners and other group private planning bureau owners. While other sub-groups, especially F group planners are struggling to exist in the market, A group planners have created oligopoly and established a dominant structure. This division seems to be of help to the state in maintaining its neoliberal policies.