Türkistan-ı Rus adlı seyahatnamenin transkripti ve değerlendirilmesi
Transcription, summary and evaluation of the book Türkistan-i Rus
  1. Tez No: 574175
  2. Yazar: AYLİN KUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: A. Voeikov, Türkistan, Le Turkestan Russe, Rusya, Kızılkum, Mâverâünnehir, Sirderya, Amuderya, A. Voeikov, Türkistan, Le Turkestan Russe, Rusya, Kızılkum, Mâverâünnehir, Sirderya, Amuderya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Rusya büyük bir imparatorluk haline gelebilmek için Orta Asya'ya hâkim olma hayali kurmuştur. Türkistan'ın Rusya tarafından işgalinden sonra Türkistan doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ruslar kendi işgal ettikleri batı kısmına Rus Türkistan'ı adını vermişlerdir. Rusya'nın Türkistan'ı işgal etme sürecinde bölgeye askerî kimlikli seyyahlar göndermiş ve bölge hakkında bilgiler toplamıştır. Bu konuda Rus Coğrafya Cemiyeti üyelerinden yararlanmıştır. Bu cemiyet Türkistan havzası hakkında Rusya'nın askerî, siyasî, iktisadî, sosyal ve kültürel politikası için önemli belgeler toplamıştır. Rus Coğrafya Cemiyeti üyelerinden biri olan eserin müelllifi Aleksandr Voeikov, eserinde Türkistan bölgesinde bulunan, çöllere, vadilere, dağlara, kuraklıktan kaynaklanan kum istilalarına, bölgede yetişen bitki türlerine ve çıkarılan madenlere yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
Russia has dreamed of dominating Central Asia in order to become a great empire. After the occupation of Turkestan by Russia, Turkestan was divided into two as east and west. The Russians called the western part of their occupation Russian Turkestan. During the Russian occupation of Turkestan, it sent travelers with military identities to the region and gathered information about the region. In this regard, members of the Russian Geographical Society benefited. This society has collected important documents for the military, political, economic, social and cultural policy of Russia about the Turkestan basin. Alexander Vojkov, one of the members of the Russian Geographical Society, included in his work deserts, valleys, mountains, and invasions caused by drought, plant species grown in the region and mines extracted in the region