Farklı çeşitlerden elde edilen pamuk yağlarınıntrigliserit ve sterol bileşimlerinin belirlenmesi
Determination of triglyceride and sterol compositonof cottonseed oils from different varieties
- Tez No: 574442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YORULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çözücü Ekstraksiyonu, Pamuk Yağı, Soğuk Pres, Sterol, Trigliserit, Cottonseed Oil, Cold Press, Solvent Extraction, Sterol, Triglyceride
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmanın amacı; 17 farklı pamuk çeşidi tohumlarından, iki farklı ekstraksiyon metodu kullanılarak (soğuk pres ve çözücü ekstraksiyonu) elde edilen pamuk yağlarının trigliserit ve sterol bileşimlerinin belirlenmesidir. Çalışmada kullanılan pamuk çeşitleri Akdemir, Aydın 110, Barut 2005, ES 1, ES 2, Gloria, Harem 2, İpek, Lodos, Naz 07, Nazilli 84S, Poyraz, SC 2079, SC 62, Sezener 76 Özaltın 112, Özaltın 404'dür. Elde edilen yağ örnekleri yağ asidi, trigliserit ve sterol bileşimleri bakımından analiz edilmiştir. Pamuk yağının temel yağ asitleri miristik, palmitik, palmitoleik, stearik, oleik, linoleik ve linolenik asitlerdir. Baskın yağ asidi linoleik asit olup, soğuk pres yağlarda % 52,85-64,25, çözücü ekstraksiyonu yağlarında % 51,70-61,74 arasında değişen değerler almıştır. Pamuk yağlarının temel trigliseritleri PLL, LLL, PLO, OLL, PLP'dir. Pamuk yağının baskın trigliseridi olan PLL, soğuk pres yağlarda % 24,16-28,64, çözücü ekstraksiyonu yağlarında % 25,72-29,50 arasında değişen değerler almıştır. Pamuk yağının baskın sterolü β-sitosteroldür. Soğuk pres yağların toplam sterol miktarı 3215,80- 5568,59 mg/kg, çözücü ekstraksiyonu ile üretilen yağların toplam sterol miktarı 3308,36-6268,87 mg/kg aralığında değişim göstermiştir. Çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen yağların toplam sterol miktarının soğuk pres yağların toplam sterol miktarından yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the sterol and triglyceride compositions of cottonseed oils obtained from 17 different cottonseeds varieties using two different extraction methods (cold press and solvent extraction). Cotton varieties used in the study were Akdemir, Aydın 110, Barut 2005, ES 1, ES 2, Gloria, Harem 2, İpek, Lodos, Naz 07, Nazilli8 4S, Poyraz, SC 2079, SC 62, Sezener 76, Özaltın 112, Özaltın 404. The obtained oil samples were analyzed for fatty acid, triglyceride and sterol compositions. The main fatty acids of cottonseed oils were myristic, palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic and linolenic acids. Linoleic acid, which is the dominant fatty acid of cottonseed oil, had values ranging from 52.85- 64.25 % in cold press oils and 51.70-61.74 % in solvent extraction oils. PLL, LLL, PLO, OLL, PLP were the main triglycerides of cottonseed oils. PLL, which is the dominant triglyceride of cottonseed oil, had values ranging from 24.16-28.64 % in cold press oils and 25.72-29.50 % in solvent extraction oils. The dominant sterol of cottonseed oil was β-sitosterol. The total sterol amount of cold press oils varied between 3215.80-5568.59 mg/kg and the total sterol amount of solvent extracted oils varied between 3308.36-6268.87 mg/kg. The total sterol content of the oils obtained by solvent extraction was found to be higher than the total sterol content of cold press oils.