Polietilen tereftalat (PET)'dan açil pirazolon azo boyarmaddelerin sentezi
Synthesis of acyl pyrazolone azo dyes from Polyethylene terephthalate (PET)
  1. Tez No: 574460
  2. Yazar: SÜLEYMAN SAVRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH EYDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PET, Tereftaloildihidrazit, Piralozon, Azo Boyarmadde, PET, Terephthaloylhydrazide, Pyralozone, Azo Dyestuff
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Tez çalışmasında kullanılmış PET şişeden azo boyarmaddelerinin sentezlenmesi için kenetlenme bileşeni olan 4-[(3-metil-5-okso-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)karbonil]benzohidrazid (MP)'in sentezlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak Polietilentereftalat (PET) hidrazinmonohidrat ile bozundurularak tereftaloildihidrazit (TPDH) oluşturulmuştur. Sonrasında TPDH su içinde etil asetoasetat (EAA) ile farklı sürede halkalaşma tepkimesi yoluyla kenetlenme bileşeni olan MP'nin sentez reaksiyonları denenmiştir. Denemeler sonucunda hedeflenen MP ortamdan izole edilememiştir. Bunun yerine UKS4, FNAD4, UKS12, FNAD12 olarak kodlanan katı karışımlardan MPA ve DTPDH elde edildi. Elde edilen bileşiklerin kimyasal yapıları 1H, 13C-NMR ve FT-IR spektroskopik teknikler kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to synthesize the coupling component 4-[(3-methyl-5-oxo-4,5dihydro-1H-pyrazol-1-yl)carbonyl]benzohydrazide (MP) from PET bottles for azo dyes. For this purpose, poly(ethylene) terephthalate (PET) was firstly decomposed with using hydrazinemonohydrate to form terephthaloyldihydrazide (TPDH). Subsequently, coupling component MP was attempted to synthesize at different times via condenzation reaction with ethyl acetoacetate and TPDH in water. As result of this experiment, the aimed target MP compound could not be isolated from the reaction medium, instead, MPA and DTPDH were obtained from solid mixtures encoded as UKS4, FNAD4, UKS12, FNAD12. The chemical structures of the obtained compounds were characterized by using 1H, 13C-NMR and FT-IR spectroscopic techniques.