Asymmetrasca decedens (Paoli) ve Empoasca decipiens Paoli (Hemiptera: Cicadellidae)'in pamuk ve turunçgildeki popülasyon dalgalanmaları ve pamuktan turunçgile göçleri üzerinde çalışmalar
Studies on population fluctuations of asymmetrasca decedens (Paoli) and Empoasca decipiens Paoli (Hemiptera: Cicadellidae) in cotton and citrus, and their migration from cotton to citrus
  1. Tez No: 574486
  2. Yazar: BÜŞRA DER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asymmetrasca decedens, Empoasca decipiens, pamuk, turunçgil, popülasyon dalgalanmaları, Asymmetrasca decedens, Empoasca decipiens, cotton, citrus, population fluctuations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Aydın ili pamuk ve turunçgil üretim alanlarında Asymmetrasca decedens (Paoli) ve Empoasca decipiens Paoli (Hemiptera: Cicadellidae) türlerinin popülasyon dalgalanmaları tespit edilerek, bu zararlıların pamuktan turunçgile göç zamanlarının saptanması ve ayrıca turunçgillerde zararlı popülasyonunun artışı ile birlikte meyvedeki zararlanma seyrinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışma 2017-2018 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmadaki veriler, doğrudan gözle bitki üzerinde zararlı sayımı yaparak ve sarı yapışkan tuzaklar kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma sonucunda pamukta en yüksek popülasyon düzeyi temmuz-ağustos aylarında, en düşük popülasyon düzeyi ise eylül ayında görülmüştür. Portakal meyvelerindeki zarar ise eylül ayından itibaren artış göstermiştir. Elde edilen veriler karşılaştırıldığında, pamuktaki A. decedens ve E. decipiens zararlılarının popülasyon düzeyinin düştüğü aylarda turunçgil bahçesindeki bu zararlıların popülasyon düzeyi artış göstermiştir. Pamuktaki popülasyon düşüşü bitkinin yaşlanmasına, mevsimsel faktörlerin etkisiyle uygun iklim koşullarının sona ermesine ve pamuk bitkilerine uygulanan defoliant kullanımına bağlanabilir. Turunçgillerdeki artışlar ise, bu zararlıların uygun konukçu bulmak amacıyla pamuk tarlalarından çevreye yayılışının bir sonucu olarak kabul edilmektedir. Bu şekilde turunçgillerde artan popülasyona bağlı olarak bu zararlıların meyvelerdeki emgileri sonucu ortaya çıkan zararlarda da artışlar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study has been conducted in cotton and citrus to monitor population fluctuations of Asymmetrasca decedens (Paoli) and Empoasca decipiens Paoli (Hemiptera: Cicadellidae) in Aydın province in 2017 and 2018. It was also aimed to determine their migrations from cotton to citrus. In addition, the course of damage was detected in citrus as the populations of the pests were increasing. The counting of A. decedens and E. decipiens were done directly on the leaves and on the sticky yellow traps weekly. Evaluation of the damage was estimated by direct counting of the fruits indicating feeding damage by the pest. It was observed that the pest population peaked in july-august and decreased to its minimum level in september during the study period. The damage increased on the fruits in orange orchards from september on. It was also observed that the population has been increasing in citrus as the population was decreasing in cotton. The population decrease in cotton could be committed to the result of plant aging and defoliant application, which cause leaf drop. The population increase in citrus was evaluated as a result of spreading the pests to find favourable feeding plants. So, the increasing population of the cicadellids resulted in the increase the damage on the fruits.