Neonikotinoid (imidacloprid ve clothianidin) grubu pestisitlerin Saccharomyces cerevisiae kültür ortamlarında bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkileri
The effects of neonicotinoids (imidacloprid and clothianidin) group of pesticides on some biochemical parameters in Saccharomyces cerevisiae cultural environments
- Tez No: 575023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİLEK ÖZŞAHİN KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pestisit, Saccharomyces cerevisiae, Total protein, Glutatyon, MDA, Antioksidan enzim, Yağ asid, Vitamin, Pesticide, Saccharomyces cerevisiae, Total protein, Glutathione, MDA, Antioxidant Enzyme, Fatty acid, Vitamin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Yeni bir böcek ilacı olan neonikotinoidler, tarım ürünleri ve evcil hayvanlar üzerindeki zararlıları kontrol etmek için giderek daha popüler hale gelmektedir. Sentetik organik insektisitlerden olan imidacloprid ve clothianidin, neonikotinoidlerin en son üyeleridir ve geniş kullanım alanı olan insektisitlerdendir.Bu çalışmanın amacı, Saccharomyces cerevisiae'de yeni nesil pestisitlerinbiyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. ÇalışmadaS. cerevisiae kullanıldı ve YEDP büyüme ortamında S. cerevisiae'nın gelişimi ve çoğalması sağlandı. Pestisit grupları; 2 µl, 4 µl ve 8 µl konsantrasyonlarda hazırlandı ve 30 °C' de 72 saat inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonunda;elde edilen supernatant ile GSH, total protein, MDA ve antioksidan enzim analizleri ile pellet kısmından yağ asidi ve vitamin analizleriyapıldı. Sonuçolarak, pestisitlerinS. cerevisiae'nın biyokimyasal parametreleri üzerinde farklı etkileri olduğu belirlendi.Her ne kadar farklı dozlarda pestisituygulamalarından sonra S. cerevisiae' da ki biyokimyasal parametreler seviyelerindeki değişimin altında yatan mekanizmalar açıklanmamasına rağmen, pestisit maruziyeti ilgili parametrelerin transkripsiyonundan sorumlu enzimlerin aktivitesi üzerinde inhibitör veya uyarıcı etkilere sahip oldukları sonucuna varılmıştır.Sonuçlar, diğer yaşam modelleri ile ilgili benzer çalışmalar için bir kaynak olacaktır ve in vivo sistemleri kullanarak gelecek çalışmalara destek olarak literatür bilgisine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
A new generation of insecticides, the neonicotinoids, are increasingly getting popular for controlling insect pests on crops and pets. Imidacloprid and clothianidin are novel and broad-spectrum insecticide, which are ones of the latest members of the synthetic organic insecticides, the neonicotinoids. Aim of this study, demonstrates the effects of new generation pesticide on biochemical parameters in S. cerevisiae. S. cerevisiae was used in the experiment. Development and proliferation of S. cerevisiae was provided in YEDP growth medium. Pesticide groups were prepared to 2, 4 and 8 µl concentration, and allowed to incubation for 72 hours at 30°C. At the end of the incubation; GHH, total protein, MDA and antioxidant enzyme analyzes were performed to obtain supernatant and fatty acid and vitamin analyzes from the pellet. As a result, pesticides were determined to have different effects on biochemical parameters of S. cerevisiae. Although the mechanisms underlying the alteration in biochemical parameters levels in S. cerevisiae after the different doses pesticide treatments have not been elucidated, pesticide exposure may have inhibitory or stimulating effects on the activity of the enzymes responsible for the transcription of the respective parameters. The results will be a source for similar studies on other living models and will contribute to the knowledge of the literature as support for future studies using in vivo systems.