Elektrostatik toz boyama tesisinin otomasyon sisteminegeçişinin enerji verimliliği etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the automation system onthe energy efficiency of the electrostatic powdercoating plant
- Tez No: 575131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz, Elektrik, Elektrostatik Toz Boyama, Enerji Verimliliği, Otomasyon, Natural Gas, Electricity, Electrostatic Powder Coating, Energy Efficiency, Automation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Teknolojik gelişmeler ve artan enerji ihtiyacı sebebiyle enerjinin verimli kullanımı son yıllarda önem kazanmıştır. İşletmelerin, artan üretim maliyetleri ve rekabet koşulları nedeniyle gider kalemlerini de iyi planlaması gerekmektedir. Bu sayede firmaların rekabet güçlerinin yükselmesi ve iş potansiyellerinin artmasıyla üretim kapasiteleri de artış gösterecektir. Enerjiyi verimli kullanan firmaların birim iş üretimi için azalan enerji yoğunluğu sayesinde ulusal olduğu kadar uluslararası düzeyde de rekabet gücü artacaktır. Ülkemizde sürekli artan enerji ihtiyacı, enerjinin verimli kullanılmasına yönelik çalışmaları gitgide artırmaktadır. Sektör bazında incelendiğinde kimya, otomotiv, plastik, gıda, çimento, seramik, demir çelik gibi birçok sanayi sektöründe enerji yoğun olarak kullanılmaktadır. Enerji tasarruf oranları ise yapılan çeşitli çalışmalarda belirlenmiştir. Enerji maliyetlerinin yanında, üretim sektörlerinde kullanılan hammaddelerin yurt dışından temin edilmesi işletmelerin gider kalemleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Elektrostatik toz boyama teknolojisi çoğunlukla metal yüzeyler üzerinde uygulanmaktadır. Bu sayede korozyona karşı direnç kazanan malzeme çetin çevre koşullarına karşı da dayanıklı bir malzeme halini almaktadır. Kullanılan metot sayesinde boyama verimi yükselirken boyanın uygulama süresi de kısalmaktadır. Tez kapsamında, bir elektrostatik toz boyama tesisine kontrol ve otomasyon sistemleri eklenerek ortaya konabilecek tasarruf potansiyelleri hesaplanarak sistemin geri ödeme süresi hesaplanmıştır. Elektrik ve doğalgaz tüketimi açısından tasarruflar hesaplanmış, iş yapma potansiyelindeki artış tespit edilerek boya hammaddesindeki tasarruf da ortaya konulmuştur. Tez 5 bölüm altında toplanmaktadır. Giriş bölümünde boyama ve kaplama teknolojilerinin temel kavramları ve tarihçesi özetlenmektedir. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğin önemi vurgulandıktan sonra tezin kapsamı ve amacı belirtilmektedir. 2. bölümde elektrostatik toz kaplama endüstrisi genel hatlarıyla ele alınmaktadır. Elektrostatik toz kaplamanın diğer kaplama yöntemlerine göre avantajları belirtildikten sonra kullanılan malzemeler ve kaplama süreçleri ele alınmaktadır. 3. bölümde malzeme ve yöntem anlatılmaktadır. 4. bölümde elde edilen bulgular tartışılmakta ve otomasyon ile kaplama sürecinin manuel kaplamaya göre avantajları ve enerji verimliliğine katkısı belirtilmektedir. Son kısımda elde edilen bilgiler ışığında genel değerlendirme yapılarak geleceğe yönelik perspektif sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, efficient use of energy has gained importance due to technological developments and increasing energy needs. Businesses are also required to plan their expenditure items well due to increased production costs and competitive conditions. In this way, the production capacities of the companies will increase with the increase of the competitiveness of the companies and the increase of their business potential. The energy efficiency of the companies that use energy efficient will decrease with the decreasing energy density in the unit business production in the national as well as international level. The increasing energy need in our country is increasing the efforts for the efficient use of energy. When analyzed by sector, energy is used in many industries such as in chemical, automotive, plastic, food, cement, ceramic, iron and steel industry. Energy saving rates was determined in various studies. In addition to energy costs, procurement of raw materials used in production sectors from abroad has an important place among the expense items of enterprises. Electrostatic powder coating technology is mostly applied on metal surfaces. In this way, the material that is resistant to corrosion also becomes a durable material against the harsh environmental conditions. When the dyeing efficiency increases, the application time of the dye is shortened. Within the scope of the thesis, the reimbursement period of the system is calculated by calculating the saving potentials that can be created by adding control and automation systems to an electrostatic powder coating plant. Savings in terms of electricity and natural gas consumption were calculated, and the increase in work potential was determined and the savings in paint raw materials were determined. The thesis is divided into 5 sections. The basic concepts and history of painting and coating technologies are summarized in the introduction. After emphasizing the importance of energy efficiency and sustainability, the scope and purpose of the thesis are stated. Section 2 discusses the electrostatic powder coating industry in general terms. After specifying the advantages of electrostatic powder coating over other coating methods, the materials used and coating processes are discussed. Section 3 describes the material and method. The results obtained are discussed in Section 4 and the advantages of automated coating process over manual coating and their contribution to energy efficiency are mentioned. In the light of the information obtained, a general evaluation is made and a perspective is given for the future in the last section.