Erken Cumhuriyet dönemi modernizasyonunun 'Makbul' kadını
The acceptable woman of the modernization of the early Republican Period
  1. Tez No: 575285
  2. Yazar: HÜMEYRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHAP AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemalizm, Modernleşme, Feminizm, Kadın Hareketleri, Makbul Kadın, Kemalism, Modernisation, Feminism, Women's movements, Acceptable Woman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Belirli düşünce ve davranış kalıpları idealize edilerek, kadınların bu ideal çerçeve içerisinde hareket etmesinin beklenmesi ve bu çerçeve içerisindeki kadınların“makbul”olarak olumlanması, doğal olarak bu çerçevenin dışında kalan diğer tüm kadınların ötekileştirilmesi sonucunu doğurmaktadır. Makbul, ön ad olarak tanımladığı manalar bakımından, zamandan zamana, mekândan mekâna ve kişiden kişiye farklı normlar içermektedir. Ayrıca“makbul”sayılanın her zaman iyi veya doğru olmadığı, bu iyinin görece bir durum olduğu hususu da göz ardı edilmemelidir. Bu çalışmada erken Cumhuriyet döneminde modernleşme ve ulus-devletleşme süreci yaşayan Türkiye'nin dönemin hâkim unsuru olan Kemalist ideoloji çerçevesinde belirlediği 'Makbul Kadın' tipini tanımlamak ve bu tipi hem makbul hem de makbul olmayan örnekler üzerinden anlatmak amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Cumhuriyet'in Osmanlı'dan miras aldığı modernleşme tecrübesi ve bu tecrübenin ana ekseninde yer alan kadınların sorunları üzerinde de durulacaktır. Erken Cumhuriyet'in Kemalist kadrolarınca kadınlara verildiği söylene gelen hakların araçsallığı konularına da değinilecek ve bu hakların bahşedildiği söylemi altında görünmeyen kadınlarla Osmanlı'dan devir alınan kadın hareketlerine dikkat çekilecektir. Özellikle kadın tarihi anlatan kaynaklara ağırlık verilmesi suretiyle ve literatür taraması yöntemiyle oluşturulan bu çalışmada erken Cumhuriyet döneminde kadına devlet eliyle ve erkek aracılığı ile verilen ulusu inşa etme görevi üzerinde durulacak ve demokratikleşme yolunda kadınlara araçsal olarak verilen bazı haklarla, aslında kadına biçilen“vitrin”rolü ortaya koyulacaktır. Bu çalışma, resmi tarih yazımında erken Cumhuriyet dönemi kadınlarının özgürleşmesi meselesine yapılan sınırsız vurgunun arka planında, durumun aslında anlatıldığı kadar parlak olmadığının analizini içermektedir.
Özet (Çeviri)
The fitting of women into“acceptable”standards and expecting them to act within these standards was done through certain understandings of society and culture, and naturally women who could not fit that standard would be othered. The understanding of“acceptable”is not a static norm as it would change from time to time, place to place and from person to person. Furthermore, the“acceptable”here would not necessarily be true or good in every case, as the ideal itself is a subjective phenomenon. This study will focus on the“Acceptable Woman”concept that was determined during the early republican era under the Kemalist ideological sphere that reigned during modernisation and nation-state building stage of the Turkish republic. The study will seek to identify and explain the“Acceptable Woman”concept through appropriate examples of both“acceptable”and“non- acceptable”women. This study will also focus on the Turkish Republic's modernization experience that which it inherited by virtue of its ubiquitous Ottoman legacy, of which women were the centrepiece. The study will also touch up on women's rights that were said to be given under Kemalist rule during the early republican era. The study will also, within the context of these rights, bring attention to the“invisible women”and women's movements passed down from the Ottoman era prior. The mission of nation building, that was prescribed on women during the early republican era by both the government and through men will be a central focus in this study that involves thorough perusal of women's history sources. This study will also contend that the rights given to women during the stages of“democratisation”were given as a vessel that made it possible for women to be coerced into the“showcase”role. This study also will shed light on the liberation of women during the early republican era, and the incessant emphasis by later generations. The fact that reality is not as bright as it seems will be a central analysis in this study.