Biyobozunur atıkların yönetimi: Bursa Uludağ Üniversitesi örneği
Management of biodegradable waste: Bursa Uludag University case study
  1. Tez No: 987354
  2. Yazar: KÜBRA KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELNUR UÇAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobozunur polimerler, Hayvansal atıklar, Katı atıklar, Organik atıklar, Çöp kompostu, Üniversite kampüsleri, Biodegradable polymers, Animal wastes, Solid wastes, Organic wastes, Waste compost
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsünden temin edilen biyobozunur atıkların kompostlanabilirliğini incelemek amacıyla üç iş paketi kapsamında toplam dokuz adet reaktörde (R1–R9) laboratuvar ölçekli aerobik kompostlama denemeleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı tür hayvan gübreleri (sığır, küçükbaş, tavuk), gıda atıkları ve düzenleyici bitkisel materyaller (saman, mısır koçanı, ayçiçeği sapı) kullanılmıştır. Birinci iş paketinde yer alan R1, R2 ve R3 reaktörlerinde sırasıyla %70 sığır gübresi, %35 sığır + %35 tavuk gübresi ve %35 sığır + %35 küçükbaş gübresi kullanılmış; her birine %10 gıda atığı, %5 saman, %7,5 ayçiçeği sapı ve %7,5 mısır koçanı eklenmiştir. İkinci iş paketinde (R4–R6) hayvansal gübre oranları %20–35 aralığında olup, düzenleyici materyal oranları %10–15 arasında değişmiştir. Üçüncü iş paketinde (R7–R9) reaktörlerde sırasıyla %60 sığır, %20 sığır + %20 küçükbaş + %20 tavuk ve %40 sığır + %20 tavuk karıştırılmış olup her bir reaktöre %20 gıda atığı ve %20 mısır koçanı ilave edilmiştir. Kompostlama süreci 28 gün sürmüş ve sıcaklık, nem, pH, organik madde (OM), elektriksel iletkenlik (EC), C/N ve TKN değerleri izlenmiştir. Maksimum sıcaklıklar birinci iş paketinde 44,9–49,8 °C, ikinci paketinde 37,2-40 °C, üçüncü paketinde ise 70,3-73,5 °C aralığında ölçülmüştür. Tüm reaktörlerde yapılan ölçümler sonucunda, organik madde kayıplarının %8,7-%28,8, karbon/azot oranı düşüşlerinin %8,8–%29,3 ve toplam Kjeldahl azotu değerlerinin %0,88–%1,95 aralığında gerçekleştiği belirlenmiştir. Özellikle R8 reaktörü, ulaştığı 70,3 °C'lik maksimum sıcaklık ve uzun süren termofilik fazıyla en yüksek mikrobiyal aktiviteyi göstermiştir. Bu reaktörde %28,8 OM kaybı ve %29,3 C/N azalması gerçekleşmiş olup en verimli reaktör olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, laboratory-scale aerobic composting experiments were conducted in nine reactors (R1–R9) within three work packages to investigate the compostability of biodegradable wastes obtained from the Campus of Bursa Uludağ University. Various types of animal manure (cattle, small ruminant, poultry), food waste, and structural plant materials (straw, corn cob, sunflower stalk) were used in the experiments. In the first work package, the reactors R1, R2, and R3 were prepared using 70% cattle manure, 35% cattle + 35% poultry manure, and 35% cattle + 35% small ruminant manure, respectively; each mixture also contained 10% food waste, 5% straw, 7.5% sunflower stalk, and 7.5% corn cob. In the second work package (R4–R6), the proportion of animal manure ranged between 20% and 35%, while structural materials were applied at 10–15%. In the third work package (R7–R9), the reactors were composed of 60% cattle manure, 20% cattle + 20% small ruminant + 20% poultry manure, and 40% cattle + 20% poultry manure, with an additional 20% food waste and 20% corn cob added to each. The composting process lasted 28 days, during which temperature, moisture, pH, organic matter (OM), electrical conductivity (EC), C/N ratio, and TKN values were monitored. Maximum temperatures ranged between 44.9–49.8 °C in the first work package, 37.2–40 °C in the second, and 70.3–73.5 °C in the third. Measurements indicated that organic matter losses ranged from 8.74% to 28.8%, C/N reductions from 8.8% to 29.3%, and total Kjeldahl nitrogen values from 0.88% to 1.95%. R8 exhibited the highest microbial activity with its maximum temperature of 70.3 °C and extended thermophilic phase. This reactor achieved 28.8% OM loss and 29.3% C/N reduction and was identified as the most efficient reactor in the composting process.