Aşere tariki ile indirac usulüne göre Furkan suresinin kıraat farklılıkları ve manaya etkisi
The effects of Furkan duration according to asharti tariq and reduce process on differences of manufacturing and mana
  1. Tez No: 575364
  2. Yazar: MUSTAFA MEMİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: kıraat, aşere, yedi harf, Kıraat-ı Aşere, indirac, Furkan su-resi, kawaz, altere, seven letters, Kaat-ı Aşere, dedicator, Furkan surah
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
“Aşere tariki ile indirac usulüne göre Furkan suresinin kıraat farklılıkları ve manaya etkisi”isimli bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızda konunun iyi anlaşılmasına zemin hazırlamak maksadıyla öncelikle, giriş bölümünde Kur'an-ı Kerim ve kıraat ilminin tarifi, konusu, faydası ve gayesi, diğer islami ilimler arasındaki yeri Yedi Harf meselesi, kıraatlerin günümüzdeki durumu, kıraat çeşitleri gibi kıraat ilmi hakkında temel ve genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, Kıraat-ı Aşere imamları ve ravileri ile furkan suresinin vücuhatı gösterilirken, imamlar ve ravileri için kullanılacak olan rumuzlar tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise Furkan suresinin genel özellikleri verildikten sonra, çalışmamızın asıl konusu olan Furkan suresinin manaya etki eden (ferş-i huruf) ve etmeyen (usul) yön-leri ele alınmıştır. Çalışmamız sonuç ve kaynakça ile sona ermektedir. Bu çalışmamızda islami ilimler arasında hak ettiği yeri ve önemi görmezden gelinerek hep ötelenen kıraat ilmini tanıtmayı hedefledik. Hakkında temel bilgiler aktararak kıraat ilminin aslında öğreniminin zor bir mesele olmadığını bu ilmi okumayı düşünen kardeşlerimize ifade etmeye çalıştık. Kıraat ilminin, tefsir, fıkıh gibi ilimlere kaynaklık ettiğini hatırlatıp bu ilme ilgi duyan talebe ve araştırmacılara kaynak olabilmeyi amaçladık. Çalışmamızda, ayetlerin mealini Mustafa Yıldırım hocamızın (vd) kaleme al-dığı“Yüce Kur'an ve Meali”adlı eserinden aldık.
Özet (Çeviri)
This study called bu The effect of the Qur'an on the Qur'anic differences and its ef-fect on the meaning according to the method of maktad which will be put down to the grape“consists of an introduction and two parts. In order to provide a good understanding of the subject in our study, primarily, the introduction of the Quran and the Qur'anic science, description, subject, usefulness and purpose, the place between the other Islamic sciences, the issue of the seven let-ters, the current status of the Kakas, and the Qur'anic verse basic and general infor-mation. In the first chapter, the imams and narrators of Khurat-i Ashere were intro-duced and the names of the imams and their narrators were introduced. In the second part, after the general characteristics of the Surah al-Furkan, the main subject of our study, the surah of the Surah al-Furkan is shown in the system by the system of over-throw and overhaul (from the beginning of the Surah and the two imams). In the third chapter, the aspects of these Qatar differences that influence (meaning) the meaning of the (Qur'an-i-huruf) and non-meaningful (procedural) aspects are dis-cussed. Our study ends with results and bibliography. In our study, we aimed at introducing the Khurat science which has always been ig-nored By giving ignorance the place and importance it deserves among the Islamic sciences. By transferring basic information about it, we tried to explain that the learn-ing of the Quranic science was not a difficult issue and that it was not difficult for our brothers who thought of collecting this knowledge. We aimed to remind that the science of Kiraat Qur'an was a source of like Tafsir, Fiqh and we would like to be a welded for the researchers in this science. In all of our study, we got the meaning of the verses from ”Yuce Kuran and Meali 'written by Mustafa Yıldırım.