Aşere tarîki ve indirac usulüne Kehf Suresi'nin kıraat farklılıkları
Differences in reading of Surah Kahf according to Ashara path and indiraj method
  1. Tez No: 877362
  2. Yazar: FATMA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kehf, Kıraat, Vucûhat, Aşere, Cave, Recitation, Wujûhât, Asherah
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İçerdiği konular bakımından, oldukça sürükleyici olan Kehf Sûresi, lafız ve anlam açısından pek çok kıraat farklılığı içermektedir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş ve ilk bölümü olan kısımda yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerim'in yaş ve lehçe farklılığı gözetmeksizin her yaştan insana Allah Teâlâ'nın rahmetinin tecellisi olarak, okuyuş kolaylığı sağlamasının faydası ve öneminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde kıraat ilminin tanıtımı, tasnifi, kıraatlerin isnadı itibariye tasnifi, icrasına ilişkin tarikler ve nispet edildiği zevata ve sayılarına ilişkin tarikler anlatılmış ve Kırâat-ı Aşere İmamları' nın râvi ve rumuzları tablolar halinde gösterilmiştir. Üçüncü bölümde, Kehf Sûresi' nin genel muhtevası, kıraat-ı aşere' ye göre kıraat farklılıkları Ferş' ül-Hurûf çatışı altında incelenmiştir. Bu tür kıraat farklılıklarının Kur'ân-ı Kerîm'in yorumlanmasında muadil anlam, anlam genişlemesi ve birbirinin anlamını tamamlama gibi manayı etkileyen bir duruma sebep olduğu tespit edilmiştir ve bu farklılıklar üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise kıraat ilminde anlama etki etmeyen fonetik/dilsel farklıları incelenmiş, bunlar sıla, teshil, tağliz, idğâm, terkik, tefhim, vb. konular ile örneklendirilerek kıraat ilminde usul kısmına ait konu detaylandırılmıştır. Çalışmanın beşinci bölümü ve son kısmında oluşturulan Vucûhat sistemi ile usul ve Ferş farklılıkları Kehf suresi özelinde tespit edilerek bu farklılıklar görsel olarak Kur'ân-ı Kerîm hattına yansıtılmıştır. Bu çalışma ile kıraat eğitim ve öğretimindeki materyaller bütünsel bir şekilde kullanılmış, sûre gerek Ferş gerekse usul açısından incelemeye tabi tutularak kıraat ilmine ait detaylı bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Surah al-Kahf, which is a very fascinating sura in terms of the subjects it covers, contains many Qiraat differences in terms of wording and meaning. The study consists of an introduction and four chapters. In the introduction, the benefit and importance of our great book, the Holy Quran, making it easy to read for people of all ages, as a manifestation of Allah's mercy, regardless of age and dialect, is mentioned. In the first part, the introduction and classification of the science of Recitation, the classification of the Recitations according to their attributes, the methods regarding the performance of the Recitations, and the methods regarding the people and numbers to which the Recitations are attributed are explained and the narrators and nicknames of the imams of the Qur'an and Qiraat-e-Ashera are shown in tables. In the second part, the general content of Surah Al-Kahf and the effect of the Qiraat differences (Ferş'ül Hurûf: differences affecting the meaning) in the meaning of the Qur'an in Surah Al-Kahf according to Qiraat Asherah are examined. And ıt has been determined that such differences in recitation provide equivalent meaning and the opportunity to look at the verse from many perspectives in understanding and interpreting the verses of the Quran. In the third part, Sıla, Teshil, Tağlîz, İdğam, Terkik, Tehim, Tağlîz etc., which are among the phonetic/linguistic differences that do not affect the meaning in the science of Qiraat. topics have been covered. Finally, the Usûl and Farsh differences of Surah al-Kahf were determined on the Quran calligraphy and transferred to the script using the Vujuhat extraction system, which is a classical method in the science of Qiraat. In this study, the materials in recitation education and training were used holistically and the Surah was examined in terms of both Ferş and Usûl.