Synthesis of Schiff base based ligands having fluorescence properties and investigation of their some properties
Schiff baz temelli ligandların sentezi ve bazı özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 575440
  2. Yazar: SEDAT KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT BAYRAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff base, PET, flourescence probe
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada daha önce yapılan çalışmalar göz önünde bulundurularak alüminyum iyonlarının tanınması için foto-kaynaklı elektron transferi (PET) mekanizmasına dayanan floresans probuolarak altı farklı Schiff baz bileşiği (SK-1, SK-2, SK-3, MK-2, MK-3 ve MK-4) başarıyla sentezlendi ve karakterize edildi. Sentezlenen bileşiklerin farklı metal katyon ve anyonlarlabağlanma yetenekleri absorpsiyon ve emisyon spektrumları ile incelendi. Spektrofotometrik deneylerde, hem aldehit hem de amin türevlerinden gelen orto hidroksil grupları ile modifiye edilmiş uygun şelatlama yapısına sahip olan SK-1 bileşiğinin, diğer rakip iyonlara göre alüminyum iyonlarına karşı güçlü bir floresans etki gösterdi. SK-1'in kimyasal numunelerde alüminyum iyonlarının tespiti ve/veya izlenmesi için umut verici bir prob olarak kullanılabileceğini gösterdi. Anahtar Kelimeler; Schiff bazı, PET, Floresans prob
Özet (Çeviri)
In this study six diffrent Schiff base (SK-1, SK-2, SK-3, MK-2, MK-3 and MK-4) turn-on fluorescent probes based on photoinduced electron transfer (PET)to the recognition of aluminum ions were synthesized and characterized according to the method given in the litereture. The binding abilities of six diffrent Schiff base with diffrent metal cations ions and anion ions were investigated by emission spectra and absorption. In the spectrophotometric experiments, it was seen that Schiff base compound SK-1 having suitable chelating structure modified with ortho hydroxyl groups coming from both amine and aldehyde derivatives displayed an excellent fluorescence response towards targeted aluminum ions. It showed that SK-1 can be used as a promising probe for the detection and / or monitoring of aluminum ions in chemical samples.