Çizgi film karakterleri ve yan ürünlerinin çocuklar üzerindeki etkileri (Winx Club çizgi film ve yan ürünleri örneği)
The effect of cartoon characters and their licensed products on children (The example of Winx Club cartoon movie and its licensed products)
  1. Tez No: 575500
  2. Yazar: HATİCE GÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi film, Çizgi Film yan ürünleri, Winx Club çizgi filmi, Çocuk, Tüketim, Kültür Aktarımı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bil. Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günümüzde çoğunluğu yabancı yapım olan çizgi filmler, kitle iletişim araçları vasıtasıyla çocuklarımızın dünyasına kontrolsüzce girmektedir. En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın çizgi filmler yoluyla, pek çok yönden etki altında kaldığı düşünülmektedir. Çocukları dolayısıyla da nesilleri; üreten değil, sürekli tüketen bir toplum haline dönüştürmeye çalışan, görsel ve işitsel özellikleriyle çocukları etki altına alan bu yapımların içerikleri ile ilgili de pek çok soru işareti bulunmaktadır. Din, dil, kültür, aile hayatı vb. gibi pek çok hassas konuda nesillerimizin geleceğini tehdit ettiği düşünülen çizgi filmlerin, çocuklarımızı ne ölçüde etki altına aldığı ise merak konusudur. Bu çalışmada pek çok türevi bulunan Winx Club çizgi film ve yan ürünlerinin çocuklar üzerindeki etkileri nicel alan araştırması yapılmak suretiyle incelenmiştir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın problemi, amacı, yöntemi, evren, örneklem ve sınırlılıkları belirtilmiştir. Yöntem kısmında soruların madde analizlerinin ne şekilde yapıldığına ilişkin bilgiler, bilimsel verilere dayandırılarak açıklanmıştır. Güvenirlik anlamında, soruların Cronbach Alpha katsayısının oldukça yüksek olduğu görülmüştür. İkinci bölümde çizgi filmin tanımı, Türkiye ve dünyadaki tarihsel gelişimi, Winx Club çizgi filmi ile ilgili genel bilgiler ve çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde kültür ve kültür aktarımına ilişkin belli başlı konulara değinilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde araştırmacı tarafından hazırlanıp, online olarak uygulamaya konulan ve 340 lise öğrencisinin yanıtlarından elde edilen anket verileri; SPSS 22 programı ile oluşturulan frekans tablolarından yararlanılarak, betimsel olarak yorumlanmıştır. Araştırmanın beşinci bölümünde ise sonuç ve öneriler kısmında elde edilen veriler detaylı olarak yorumlanmış ve böylece çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, plenty of cartoon movies, which are made by foreign production, get into our children's world via mass media without any control. It is thought that our children, who the most valuable assets of us, are influenced by these cartoon movies in many ways. Also, there are too many questions about the contents of these productions, which influenced children with its audiovisual properties and try to convert children and so next generations to non-productive and continuously consumption community. It is concerned about these cartoon movies, which is threatening the future of our next generations in many ways like religion, language, culture, family life ..etc., how much influenced our children. In this study, the effects of cartoon movie called Winx Club, which has plenty of derivatives, and its products, on children were examined via quantitative field research. This research has five chapters. The first chapter covers the goal, method, problem, target population, constraint and sample of the research. It is explained how item analysis of questions done by scientific data, in the method section. In terms of reliability, the Cronbach Alpha coefficient of the questions was found to be quite high. In the second chapter, the definition of cartoon movie and its historical evolution in Turkey and world, general information about Winx Club cartoon movie and effects of cartoon movies on children were studied. In the third chapter, some kind of subjects were mentioned about culture and cultural transfer. In fourth chapter, the data, which was obtained from 340 high school student's answers to the online survey which was prepared by the researcher, was reviewed as figurative using frequency tables created with SPSS 22. In the fifth chapter of research, the data which is obtained in conclusion and recommendations sections, was interpreted detailed and thus this study has been completed.