Konya-Çumra yöresinde yüzeysel ve tuzlu taban suyunun sulanan alanlardaki toprak-su ve tuz dengesi üzerine bir araştırma
Impact of shallow and saline water tables on the soil's water and balance of Konya-Cumra district under irrigation
  1. Tez No: 183875
  2. Yazar: RAMAZAN AKBUĞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KONUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama programı, tuz birikimi, kapiller yükselme, yıkama ihtiyacı, Irrigation schedule, salt accumulation, capillary rise, leaching requirement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ivÖZETYüksek Lisans TeziKonya-Çumra Yöresinde Yüzeysel ve Tuzlu Taban Suyunun SulananAlanlardaki Toprak-Su ve Tuz Dengesi Üzerine EtkileriRamazan AkbuğaTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Fatih Konukcu2006, 40 SayfaJüri Başkanı: Prof. Dr. Ahmet ÖztürkJüri Üyesi: Doç. Dr. Ahmet stanbulluoğlu.Jüri Üyesi (Danışman): Yrd. Doç. Dr. Fatih KonukcuSulanan alanların çoğunda yüzeysel ve tuzlu taban suyu problemi ile karşılaşılmaktadır.Bu durumda sulama programı, normal sulama programlarından farklılık göstermektedir.Bu alanlarda kapiller yükselme ve kapiller yükselmenin neden olduğu tuzluluk dikkatealınmalıdır. Bu araştırmada bir simülasyon çalışması ile Konya-Çumra sulamasahasında, sulama programı yüzeysel ve tuzlu taban suyu dikkate alınarak yenidenoluşturulmaya çalışılmıştır. Taban suyundan kapillarite ile su kaybı büyükten küçüğedoğru sırasıyla tınlı, killi ve kumlu topraklardan olmuştur. Kumlu, tınlı ve killi bünyelitopraklar için tuzlulaşma riski açısından kritik taban suyu derinlikleri sırasıyla 1.0 m,2.5 m ve 3.0 m olmuştur.. Seçilen ekim nöbeti sistemi için üç aylık nadas toprakprofilinde önemli oranda tuz birikmiştir. Yeni sulama programı ile % 10 su tasarrufusağlanırken, sürdürülebilir bir sistem de önerilmiş olmaktadır.
Özet (Çeviri)
vABSTARCTMaster of Science ThesisImpact of Shallow and Saline Water Tables on the Soil?s Water and SaltBalance of Konya-Cumra District under IrrigationRamazan AkbuğaTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Farm Structures and IrrigationSupervisor: Assist. Prof. Dr. Fatih Konukcu2006, 40 PagesExaminer (Head): Prof. Dr. Ahmet ÖztürkExaminer: Assoc. Prof. Dr. Ahmet stanbulluoğluExaminer (Supervisor): Assist. Prof. Dr. Fatih KonukcuMost of the irrigated areas are faced with waterlogging and salinity problem, whoseirrigation schedules differ from a normal irrigation program. Capillary rise andsubsequent salinity should be considered in these problematic areas. In this research,scheduling a new sustainable irrigation program was simulated for Konya-CumraIrrigation District with shallow and saline water table conditions. The order of capillarylosses from soils in magnitude from lager to the smaller were loamy, sandy and clayeysoils. Critical water table depths in terms of salinisation risks due to capillary rise were1.0, 2.5 and 3.0, respectively for the sandy, loamy and clayey textures. For the chosencrop pattern, cereal-cereal, a considerable amount of salt accumulation was simulatedduring a three-month fallow period. With new irrigation scheduling, taking the capillaryrise into account, not only a sustainable scheduling program is suggested but also a 10% irrigation water is saved.