Yakın ve uzak mesafe ilişkilerinde yetişkin bağlanması ve algılanan ilişki değeri arasındaki ilişkiler: Otobiyografik anıların işlevleri
The interplay between adult attachment and perceived relationship value in close and long distance relationships: The functions of autobiographic memory
  1. Tez No: 575566
  2. Yazar: GÜNSU AŞILA CEYLANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BOYACIOĞLU BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Uzak Mesafe İlişkisi, Yetişkin Bağlanması, Otobiyografik Anı Özellikleri, Otobiyografik Anı İşlevleri, Algılanan İlişki Değeri, Adult Attachment, Long Distance Relationships, Autobiographic Memory Characteristics, Autobiographic Memory Functions, Perceived Relationship Value
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma kapsamında, uzak mesafe ilişkisi ve yakın mesafe ilişkisi olarak yürütülen romantik ilişkilerde çiftler arasındaki uzaklık bağlamında kişilerin yetişkinlikteki bağlanma yönelimleri ve algılanan ilişki değeri arasındaki ilişkide otobiyografik anı özellikleri ve işlevlerinin rollerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tamamı şu anda bir romantik ilişki sürmekte olan uzak mesafe ilişkisi ve yakın mesafe ilişkisi sürdüren kadın (N = 128) ve erkeklerden (N = 84) oluşan 212 kişilik bir örnekleme ulaşılmıştır. Katılımcıların 87'si uzak mesafe ilişkisi, 125'i ise yakın mesafe ilişkisi formunda romantik ilişkilerini sürdürmektedir. Katılımcılara sırasıyla Kişisel Bilgi Formu, Otobiyografik Anılar-Duygusal Çağrışım Formu, Otobiyografik Bellek Özellikleri Ölçeği, Otobiyografik Anı Özellikleri Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) ve Uzak Mesafe İlişkisi Endeksi uygulanmıştır. Veriler internet üzerinden toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, tüm gruplar için bağlanma kaçınması ve kaygısı arttığında algılanan ilişki değerinin düştüğü görülmüştür. Uzak ve yakın mesafe gruplarında bağlanma kaçınmasının arttığında algılanan ilişki değerinin düştüğü ve otobiyografik anının yakınlık işlevinin etkisi bu ilişkide aracı rol oynadığı bulunmuştur. Araştırma romantik ilişkilerde partnerler arası mesafe farklılığının bağlanma kuramı çerçevesinde algılanan ilişki değeri ile ilişkisini incelemektedir. İncelenen bu ilişkiye partner ile yaşantılanan otobiyografik anıv özellikleri ve işlevlerini dahil edilerek uzak ve yakın mesafe ilişkilerine yeni bir bakış açısı sunulacağı ve bu yönde literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the current study was to investigate the mediator roles of autobiographical memory characteristics and functions in the relationship between adult attachment orientations and perceived relationship value in the context of distance between couples for long distance relationship and geographically close relationship groups. For this purpose, 212 participants, 128 women and 84 men, who is currently in a romantic relationship in a form of long distance relationship (N=87) or geographically close relationship (N=125) were sampled. For collection of the data, the participants filled Personal Information Form, Autobiographical Memory Emotional Recall Paradigm, Autobiographical Memory Functions Scale, Autobiographical Memory Characteristics Questionnaire, Experiences in Close Relationships Inventory and Long-Distance Relationship Index in order. As a result of the analyzes, it was seen that perceived relationship value decreased when attachment avoidance and anxiety increased for all groups. It was found that perceived relationship value decreased when attachment avoidance increased in long and close distance groups and the effect of proximity function of autobiographical memory played a mediating role in this relationship. This research examines the relationship between distance difference in between partners and the perceived relationship value within the frameworkvii of attachment theory. This research is expected to present a new point of view about this relationship by entegrating autobiographical memory characteristics and functions to the model.