Minimalist sanat ideolojisinin grafik tasarıma etkisi
The effect of minimalist art ideology on graphic design
- Tez No: 575603
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Minimalism, Minimal Art, Minimalism in Graphic Design, Graphic Design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Minimalizmin ve ilkelerinin ortaya çıkışını sağlayan temel etkenler, 14. yüzyıla dayansa da, bu ilkeler günümüzde etkilerini hala sürdürmektedir. Bu ilkelerin grafik tasarım problemleri karşısında sunacağı çözümlerin neler olduğunun belirlenmesi tezin ana çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Minimalizm'in ortaya çıkması ve ilerleyen dönemlerinde Grafik Tasarım ile ilişkisi irdelenerek, günümüz grafik tasarımında yapılan çalışmalara yansımaları değerlendirilmiş, bu alanda ki tasarımlar incelenmiştir. Tezin Birinci bölümünde, Minimalizm kavramı, felsefesi ve ilkeleri açıklanmış, Minimalizm alanında çalışmalar yapan sanatçılardan bahsedilmiştir. İkinci Bölümde Grafik Tasarım kavramı ve tarihçesi açıklanmış, Minimalizm öncesinde Grafik Tasarımı etkileyen ve yönlendiren modern sanat akımları incelenmiştir. Üçüncü bölümde Minimalizm'in Grafik Tasarım alanında yaptığı etkiler ve ilkeleri araştırılarak, grafik tasarım alanında yapılan minimalist çalışmalar örneklerle sunulmuştur. Anahtar Sözcükler: Minimalizm, Minimal Sanat, Grafik Tasarımında Minimalizm, Grafik Tasarım
Özet (Çeviri)
Although the basic factors that provide the emergence of minimalism and its principles have been based on the 14th century, these principles still continue their effects. Determining the solutions of these principles in the face of graphic design problems constitutes the main starting point of the thesis. In this study, the emergence of Minimalism and its relation with Graphic Design in the later periods are examined and the reflections of the designs in today's graphic design are evaluated and the designs in this field are examined. In the first part of the thesis, the concept of Minimalism, its philosophy and principles are explained and the artists who work in the field of Minimalism are mentioned. In the second part, the concept of graphic design and its history are explained. In the third chapter, Minimalism's effects and principles in Graphic Design area are investigated and minimalist works in graphic design are presented with examples.