Berawirdkirinek li ser destana memê alan û Odysseia
Memê alan destanı ile Odyssia destanı üzerine bir karşılaştırma
  1. Tez No: 575634
  2. Yazar: ŞEHMUZ CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Memê Alan, Odysseia, Destan, Mukayeseli Edebîyat, Mukayese, Analiz
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kaynaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
ÖZET Memê Alan destanı Kürt Edebiyatı'nda sağlam bir temele sahip olmakla beraber yapılan birçok çalışmanın da temel kaynağı olmuştur. Bu destan hem klasik Kürt Edebiyatında hem Kürt Halk Edebiyatında hem de Modern Kürt Edebiyatında önemli bir yer edinmiştir. Öte yandan Odysseia destanı da hem Yunan Edebîyatı hem de dünya edebiyatı için önemli bir yere sahiptir. Bu destan için diyebiliriz ki birçok farklı ulusu ve edebiyatlarını etkilemiştir. Bu çalışmamız ön söz, giriş, üç ayrı bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Tezimizin giriş kısmını iki bölüme ayırdık: Bir bölüm sözlü kültür, destan, mitoloji ve destan ile mitoloji ilişkisinden oluşuyor; diğer bölüm ise mukayeseli edebiyat üzerinedir. Birinci bölümde Memê Alan destanı üzerinde durduk. Bu bölümü iki ana başlık altında ele aldık. İlk ana başlık destanın muhtevası üzerinedir, diğer ana başlık ise destanın kahramanlarının analizi üzerinedir. Destanın muhtevası başlığında bazı kaynaklarla birlikte belirlediğimiz bazı alt başlıklara bağlı kalarak destanın içeriği üzerinde durduk. Kahramanların analizi ana başlığında ise destandaki kahramanların hal ve hareketleri üzerinde etraflıca durup analizlerimizi yorumlarımızla beraber meydana getirdik. İkinci bölümde Odysseia destanı üzerinde durduk. Bu bölümü de Memê Alan destanının bölümleri gibi iki ana başlık altında inceledik. Destanın muhtevası başlığında belirlediğimiz bazı alt başlıklara bağlı kalarak analiz ve yorumlarımızla destanın içeriği üzerinde durduk. Destan kahramanları başlığında ise destandan aldığımız alıntılarla destanda geçen kahramanların hal ve hareketlerinin analizi üzerinde tahlillerimizle birlikte etraflıca durduk. Üçüncü bölümde ise Memê Alan ve Odysseia destanlarını mukayese ettik. Bu bölümde destanları evvela içerikleri yönünden mukayese ettik ardından da kahramanları yönünden mukayese ettik. Bu bölümde destanlarımızı etraflıca karşılaştırdık ve destanlardan aldığımız alıntılara bağlı kalarak benzer ve farklı yönlerini analizlerimizle beraber meydana getirdik. Sonuç bölümünde ise iki destan arasındaki güçlü ilişkiyi saptadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The epic of Memê Alan has a strong foundation in the Kurdish Literature, also it is a basic resource for many works about literature. This epic has an important place on the Kurdish Classic Literature, Folk Literature and Modern Literature. Likewise, the epic of Odysseia has an important place on the Greek and World Literature. We can say that this epic affected many different nations and their literature. This certain work is composed of preface, introduction, three different parts and conclusion part. We separated the introduction part of our thesis into two parts: The first part is consist of the relationship between oral culture, epic and mythology. The other part is about the comparative literature. In the first part, we dwell on the epic of Memê Alan and divided this part into two main titles. First main title is about the content of the epic; the other main title is about the analysis of the characters in the epic. In the former one, we focused on the content of the epic by adhering the subtitles which were identified with their sources. For the second one, we dwell upon the characters and their behaviour in detail, and we generated our analysis through the interpretation. In the second part, we urged upon the epic of Odysseia. We divided this part into two main titles as well, in the same way of the epic of Memê Alan. We mentioned to the context of the epic, with adhering to some subtitles that were determined in the content part. In the second part of which main idea is the characters of the epic, we dwell on the analyzing of behaviour of the characters with some quotations from the text. In the third part, we compared the epics of Memê Alan and Odysseia. At the first, we compared two epics through their contents and then through the characters. The comparison continued in detail, and through the quotations from these certain texts, we mentioned to the similarities and the differences of them. In conclusion part, we found the strong relationship between these two epics. Keywords; Memê Alan, Odysseia, Epic, Comparative Literature, Comparison, Analysis.