Fransa örneğinde vatandaşlık tartışmaları
Citizenship debates in French case
- Tez No: 575673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez, küreselleşme ve göç çağında cumhuriyetçi vatandaşlık anlayışının, farklılık talepleri ile karşı karşıya kalmış olduğu durumu Fransa örneği üzerinden incelemektedir. Fransa'nın 1789 Devrimi ile başlayan, siyasi ve toplumsal değişim ve dönüşüm süreci sonunda,“eşitlik”,“özgürlük”ve“kardeşlik”ile birlikte laiklik ilkesi etrafında tanımlanan ve jus soli (toprak temelli) ilkesine dayalı bir cumhuriyetçi vatandaşlık anlayışına sahip olması, küreselleşme ve göç çağında cumhuriyetçi vatandaşlık anlayışının Fransa örneği üzerinden incelenmesinin temel nedenidir. Fransa on dokuzuncu yüzyıldan itibaren komşu ülkelerinden göçmen kabul etmiştir, ancak İkinci Dünya Savaşı'nı izleyen dönemde Avrupa ülkelerinden göç durma noktasına gelmiştir. Bu nedenle, yirminci yüzyıldan itibaren ama özellikle de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra başta eski sömürgeleri olan Cezayir, Tunus ve Fas olmak üzere Avrupa dışından ülkelerden göçmen kabul etmesi, Fransa'yı yirminci yüzyılın son çeyreğinde Müslüman göçmen gerçeği ile baş başa bırakmıştır. Bu kapsamda, Cezayir, Tunus ve Fas kökenli Müslüman göçmenlerin din temelli talepleri neticesinde ortaya çıkan vatandaşlık kurumu merkezli yapılan tartışmalar incelenmiştir. İlk olarak Müslüman göçmenlerin entegrasyonuna yönelik politikalar değerlendirilmiştir. Daha sonra, 1986 yılından itibaren vatandaşlık kanununun jus soli (toprak temelli) ilkesi etrafında tanımlanması durumu ile ilgili reformlar ele alınmıştır. Fransız cumhuriyetçi vatandaşlık anlayışının merkezinde yer aldığı varsayılan laiklik prensibi, Müslüman göçmenlerin inançlarının bir parçası olarak başörtüsü konusu ile birlikte eğitim kurumu üzerinden incelenmiştir. Müslüman göçmenlere dernek kurma hakkının verilmesi ile 1981 yılında başlayan süreç, Fransız devletinin İslam'ı kontrol altına alma girişimi olarak görülebilecek olan bir takım gelişmeler ışığında ele alınmıştır. Fransa'da 1980'lerden itibaren entegrasyona yönelik politikalar başta olmak üzere Müslüman göçmenlere yönelik uygulamaların cumhuriyetçi vatandaşlık anlayışı çerçevesinde şekillenmiş olması durumu, Fransa'nın de facto çokkültürlü bir toplum olması gerçeği ile birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes republican citizenship's dealing with the demand for differences through French case in the age of globalization and migration. France's having a republican understanding of citizenship as a result of political and social change and transformation beginning with 1789 Revolution and defined within the principle of laïcité with“equality”,“freedom”and“fraternity”, and based on the principle of jus soli (soil based) is the main reason for examining republican citizenship in the age of globalization and migration by means of French case. France received migrants form from her neighborhoods since nineteenth century, but in the period following the Second World War, migration from European countries almost stopped. Therefore, starting in the twentieth century, but especially after the Second World War, France's receiving migrants and form non-European countries especially her ex-colonies as Algeria, Tunisia and Morocco has made France face with the reality of Muslim immigrants in the last quarter of the twentieth century. Within this frame, discussions of institution of citizenship-based as a result of the religion-based demands of Muslim immigrants of Algerian, Tunisian and Moroccan origins were examined. Firstly, the politics for the integration of Muslim immigrants were evaluated. Then, the reforms related with the citizenship law as being defined within the principle of jus soli (soil based) were dealt with. The principle of laïcité assumed of being placed in the center of French understanding of republican citizenship was examined together with the issue of headscarves as a part of Muslim immigrants' belief through the institution of education. The period beginning with the right of having organizations for the Muslim migrants in 1981 was dealt with under the light of some developments that can be seen as attempts of French state to take Islam under control. The situation that practices towards Muslim immigrants since 1980's, particularly the politics for the integration were shaped along with republican understanding of citizenship was evaluated with the reality of France's as being a de facto multicultural society.
Benzer Tezler
- Les influences de la participation electorale transnationale sur les immigrants: Exemple des Turcs de Strasbourg
Ulus ötesi seçmen katılımının göçmenler üzerindeki etkileri: Strasbourg Türkleri örneği
YİĞİT RIZA BİNZET
Yüksek Lisans
Fransızca
2022
Siyasal BilimlerGalatasaray ÜniversitesiSosyoloji Bilim Dalı
DOÇ. DR. ASLI DİDEM DANIŞ ŞENYÜZ
- Assessment of urbanization history of Addis Ababa city, Ethiopia
Addıs Ababa cıty, Ethıopıa'nın kentleşme tarihinin değerlendirilmesi
ABDURAHMAN HUSSEN YIMER
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Şehircilik ve Bölge PlanlamaMersin ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALİ CENAP YOLOĞLU
- The changing citizenship policies in the European Union from a security perspective
Güvenlik açısından Avrupa Birliği?nde değişen vatandaşlık politikaları
FİLİZ DOĞAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2010
Uluslararası İlişkilerMarmara ÜniversitesiAvrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÇİĞDEM NAS
- Les perceptions de la citoyenneté française dans les parcours migratoires et appartenances identitaires : Cas des immigrés originaires de Turquie et de leurs enfants
Göç yolunda Fransız vatandaşlığı algıları ve kimliksel aidiyetler: Türkiye kökenli göçmenler ve çocukları örneği
ZEYNEP DEMİRCİ
Doktora
Fransızca
2017
Siyasal BilimlerUniversité Paris 1 Panthéon SorbonneSiyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YVES DELOYE
- Türk ve Fransız Hukukunda vatandaşlığın kazanılması hallerinin karşılaştırılması
Comparaison of acquisition forms of nationality in Turkish and French low
SABRAPA THİERRY NONGOUTE
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
HukukDokuz Eylül ÜniversitesiÖzel Hukuk Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜMRAH TOKER