Meme kanserli kadınlarda depresyon durumu ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of depression and quality of life of women with breast cancer
- Tez No: 575764
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Breast cancer, depression, quality of life, women, Meme kanseri, depresyon, yaşam kalitesi, kadın
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tanımlayıcı araştırma, meme kanserli kadınlarda depresyon durumu ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla planlandı. Araştırma, bir üniversite hastanesinde Eylül 2017-Aralık 2018 tarihleri arasında ayaktan kemoterapi ünitesine başvuran 142 meme kanserli kadına uygulandı. Veriler, ''Hasta Tanıtım Formu'', ''Beck Depresyon Envanteri'' ve ''Kanser Tedavisinde Fonksiyonel Değerlendirme Ölçeği-Meme Kanseri'' ile toplandı. Verilerin istatistiksel analizinde p0,05). Meme kanserli kadınların depresyon düzeyleri arttıkça genel yaşam kalitelerinin azaldığı saptandı. Sağlık profesyonelleri tarafından, meme kanserli hastaların depresyon durumu ve yaşam kalitelerinin tedavi döneminde değerlendirilmesi ve hastalara gereksinimleri doğrultusunda ihtiyaçları olan fiziksel, sosyal ve duygusal desteğin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was planned to evaluate the depression and quality of life of women with breast cancer. The study was conducted with 142 women with breast cancer who applied to an outpatient chemotherapy unit of a university hospital between September 2017-December 2018.“Patient Information Form”,“Beck Depression Inventory”and“Functional Assessment of Cancer Therapy-Breast Scale”were used fordata collection. p0,05). It was determined that the overall quality of life of women with breast cancer decreased as their depression levels increased. It is recommended by health professionals to evaluate the depression status and quality of life of breast cancer patients during the treatment period and to provide physical, social and emotional support to the patients according to their needs.