Pnömatik turnike uygulamalarında koruyucu ped kullanımının cilt komplikasyonlarının önlenmesine etkisi
The effect of protective pad use on prevention of skin complications in pneumatic tourniquet applications
  1. Tez No: 575926
  2. Yazar: ATİYE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömatik turnike, ortopedi, cilt komplikasyonları, ön çapraz bağ, koruyucu ped, Pneumatic tourniquet, orthopedics, skin complications, anterior cruciateligament, protective pad
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, pnömatik turnike uygulamalarında koruyucu ped kullanımının cilt komplikasyonlarının önlenmesine etkisini belirlemek amacıyla prospektif ve randomize kontrollü bir çalışma olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırma Eylül 2017-2018 tarihleri arasında T.C.Sağlık Bakanlığına bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesinde 60 hastada gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini; ön çapraz bağ yırtığı tanısı konulmuş ve ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu geçiren tüm hastalar; örneklemini ise bu gruptan araştırmaya alınma kriterlerini karşılayan hastalar oluşturdu. Veri toplamak amacıyla, literatür bilgisi ışığında hazırlanan anket formu ve cildin izlenmesinde fotoğraf kamerası kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde, ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri kullanıldı. Değişkenlerin dağılımı kolmogorov simirnov test ile ölçüldü. Nicel bağımsız verilerin analizinde Kruskal-wallis, mann-whitney u test, nitel bağımsız verilerin analizinde ki-kare test, ki-kare test koşulları sağlanmadığında fischer test, analizlerde ise SPSS 22.0 programı kullanıldı. Birinci grupta turnike manşonu altına pamuk, ikinci grupta koruyucu ped uygulanan, üçüncü grupta ise koruyucu uygulanmayan hastalarda, turnike altında kalan cilt, normal cilt, ekimoz, bül ve abrazyon varlığı açısından 4 ayrı zaman diliminde değerlendirildi. Hastaların; yaş ortalamasının 27.7±6.9, olduğu görüldü. Ortalama turnike basıncının 307.5 ±31.7 mmHg, turnike süresinin ise 87.8±15.3 olduğu ve gruplar arasında cilt komplikasyonu görülme oranı açısından anlamlı farklılık olduğu (p ˂ 0.05) saptandı. Pnömatik turnike kullanılan ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonlarında, turnike manşonu altına cilt koruyucu kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned and performed as a prospective and randomized controlled study to determine the effect of the use of protective pads on the prevention of skin complications in pneumatic tourniquet applications. The study was conducted on 60 patients in a training and research hospital affiliated to the Ministry of Health between September 2017 and 2018. The universe of the research; all patients diagnosed with anterior cruciate ligament rupture and undergoing anterior cruciate ligament reconstruction; The sample consisted of patients from this group who met the inclusion criteria. In order to collect data, a questionnaire prepared in the light of literature information and a photographic camera were used for monitoring the skin. Mean, standard deviation, median lowest, highest, frequency and ratio values were used to evaluate the data. The distribution of variables was measured by the kolmogorov simirnov test. Kruskal-wallis, mann-whitney u test was used for the analysis of quantitative independent data, chi-square test was used for the analysis of qualitative independent data, fischer test was used when the chi-square test conditions were not provided, and SPSS 22.0 program was used for the analysis. In the first group, cotton under the tourniquet cuff and in the second group the protective pad was applied, and in the third group, the patients under the tourniquet were evaluated for the presence of normal skin, ecchymosis, bullae and abrasion in 4 different time periods. of patients; The mean age was 27.7 ± 6.9 years. Mean tourniquet pressure was 307.5 ± 31.7 mmHg, tourniquet time was 87.8 ± 15.3, and there was a significant difference between groups in terms of skin complications (p ˂ 0.05). For anterior cruciate ligament (ACL) reconstructions using pneumatic tourniquets, skin protection under the tourniquet sleeve may be recommended.