Sporda özerk yönetim anlayışının spor federasyonları kapsamında incelenmesi; Türkiye Tenis Federasyonu örneği
Investigation of autonomous in the sports within sports federations; instance of Turkish Tennis Federation
- Tez No: 575947
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Özerklik, Federasyon, Türkiye Tenis Federasyonu, Spor Yönetimi, Özerk Spor Federasyonu, Sports, Autonomy, Federation, Turkey Tennis Federation, Sport Management, Autonomous Sport Federation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
İdari ve Mali alanda bir kurumun serbest karar alabilmesi anlamındaki özerklik son yıllarda spor yönetiminde oldukça önem kazanmıştır. Hızla gelişen spor olgusu ve genişleyen spor sektörüne ayak uydurabilmek ve hızlı karar alabilmek için spor federasyonlarının özerkliğe kavuşması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu doğrultuda Türkiye'de spor federasyonlarının özerk yönetim anlayışı ve bu anlayışın federasyonlara olan olumlu-olumsuz etkilerinin belirlenmesi önemlidir. Spor federasyonlarının devlet yönetimi ve denetiminden çıkarılarak, vesayet altında bulunmadan kendi faaliyet alanları içinde düzenleme yapma, karar alma, bu kararları uygulamada bağımsız olmalıdır. Spor hizmetleri ve bu hizmetleri yerine getiren spor örgütlerinin daha rahat hareket alanı bulmasına, toplumsal yaşama önemli katkılar sağlayarak verilen hizmetlerin kalitesinin artmasına vesile olmaktadır. Federasyonların bağımsız hareket etme, anayasal çerçeve içerisinde kendisine verilen görev ve yetkileri aşmadan kendi kararlarını alabilmeleri, verilen hizmetleri daha kolay yerine getirebilmeleri mümkün olduğu gibi; federasyonun kötü yönetilmesi halinde yöneticilerin iyi seçilememesi, personel istihdamında liyakatin yerine duygusallığın öne geçmesi, gereksiz istihdam yapılması, harcamaların düzensiz ve aşırı olması gibi kamu israfına yol açacak durumlar ortaya çıkabilir. Bu çalışmanın amacı 5105 sayılı kanun ile özerklik hakkını kazanmış ve özerkleşmiş spor federasyonlarından Türkiye Tenis Federasyonu'nun teşkilat yapısının değerlendirmesini yapmaktır. Araştırma tarama modelinde betimsel niteliktedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanarak literatür tarama yöntemiyle hazırlanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda Türkiye Tenis Federasyonu'nun özerkleşmesi ile beraber federasyonun karar alma mekanizmalarının daha hızlı gerçekleştiği, idari ve mali yönden kendi bütçesini oluşturabilme ve kendi harcamalarını yapabilme kolaylığı sunmuştur. Sonuç olarak özerk yönetim anlayışı, Türkiye Tenis Federasyonu'nun yönetiminde hızlı, etkin ve verimli kararlar alabilmesini sağlamaktadır. Buradan hareketle özerklik uygulamalarının kapsamının genişletilmesi yarı özerk sistemden tam özerklik sistemine geçilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Autonomy in the administrative and financial field has been gaining importance in sports management in recent years. In order to keep up with the rapidly developing sporting phenomenon and the expanding sports sector and to make fast decisions, it has become inevitable that the sports federations become autonomous. Autonomous management concept of sports federations in Turkey in this direction and it is important to determine the positive and negative effects of this approach to the federation. It should be independent from the administration and control of the sporting federations and to be independent in their fields of activity, decision-making and implementation of these decisions without being under guardianship. Sports services and sports organizations that perform these services provide a more comfortable movement area and contribute to the social life and increase the quality of the services provided. It is possible for the federations to act independently and to make their own decisions without exceeding the duties and powers given to them within the constitutional framework and to perform the services provided more easily; In case of mismanagement of the federation, there may be situations in public employment such as poor choice of managers, emotionality in place of merit in personnel employment, unnecessary employment, and irregular and excessive expenditures. The aim of this study have earned the right to autonomy and the Law No. 5105 is to have the autonomy of sports federations assessment of the organizational structure of Turkey Tennis Federation. The research is descriptive in the screening model. In this research, the literature was prepared by means of primary and secondary sources. Obtained datas are a result of Turkey Tennis Federation's decision-making autonomy of the federation, along with the faster it happens, to create its own budget, administrative and financial aspects and provide convenience to make their own spending. As a result, an autonomous management approach, rapid administration of the Tennis Federation of Turkey, enabling effective and efficient decisions taken. In this respect, it is recommended to extend the scope of autonomy practices from the semi-autonomous system to the full autonomy system.