Etik liderliğin örgütsel adalet unsurları üzerine etkisi ve bir araştırma
The effect of ethical leadership on organizational justice elements and a research
  1. Tez No: 576062
  2. Yazar: SELİM KOCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZAN CİNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Etik, Etik Liderlik, Örgütsel Adalet, Leadership, Ethics, Ethical Leadership, Organizational Justice
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada etik liderliğin örgütsel adalet unsurları üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde liderlik, etik ve etik liderliğin kavramsal çerçevesi ortaya konmuştur. Lider, liderlik tanımları ve liderliğin tarihsel evrimi, liderin güç kaynakları, lider davranış biçimleri ve liderlik yaklaşımlarına kısaca değinilmiş, etiğin ne olduğu, etik türleri ve dayandığı temeller, etik ve etik olmayan davranış ilkeleri, etik davranışı belirleyen unsurlar ve etiğin uygulama alanlarından bahsedilmiş, etik liderliğin tanımı yapılmış, etik liderin kişilik özellikleri, etik ve etik olmayan liderlik, etik liderin karar verme süreci üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde örgüt ve adalet kavramlarına kısaca değinildikten sonra örgütsel adalet kavramına, dağıtımcı adalet, işlemsel adalet ve etkileşimsel adalet boyutlarına, örgütsel adalet ile ilgili teorik yaklaşımlara, örgütsel adaletin önemine, örgütsel adalet algılamasının olumlu sonuçları ve örgütsel adaletsizlik algılamasının olumsuz sonuçlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde etik liderlik ile örgütsel adalet arasındaki ilişki incelenmiştir. Etik liderlik ve örgütsel adalet ile ilgili yurt içi ve yurt dışında yapılan akademik çalışmalara ve bu çalışmaların sonuçlarına değinilmiştir. Dördüncü bölümde, ileri sürülen hipotezleri test etmek amacıyla Giresun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlere yönelik uygulanan anket çalışmasıyla ilgili bulgulara ve bu bulguların SSPS for Windows İstatistik Programı ile elde edilmiş analizlerine değinilmiştir. Beşinci bölümde, yapılan bu çalışma ile ilgili sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of ethical leadership on organizational justice elements was tried to be determined. The study consists of five main parts. In the first part, the conceptual framework of leadership, ethics and ethical leadership is put forward. Leader, leadership definitions and historical evolution of leadership, leadership power sources, leadership behavior and leadership approaches were briefly referred and what ethics are, ethical types and foundations, principles of ethical and unethical behaviors, elements that determine ethical behavior and application areas of ethics were mentioned and definition of ethical leadership, personality traits of ethical leader, ethical and unethical leadership, ethical leader's decision making process were mentioned. In the second chapter, the concept of organization and justice, the theoretical approaches to organizational justice, distributive justice, procedural justice and interactive justice, the importance of organizational justice, the positive results of organizational justice perception, and the negative consequences of perception of organizational injustice were addressed to the concepts of organizational justice. In the third chapter, the relationship between ethical leadership and organizational justice is examined. Ethical leadership and organizational justice were addressed both in domestic and international academic studies and the results of these studies. In the fourth chapter, the results of the questionnaire survey on the primary, secondary and high school teachers working in Giresun Provincial Directorate of National Education and the analysis of these findings by the SSPS for Windows Statistics Program were mentioned in order to test the hypotheses proposed. In the fifth chapter, the conclusions and recommendations related to this study are given.