Çalışan genç yetişkinlerin depresyon düzeyleri ile otomatik düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between thedepression levels of the young adults and automaticthoughts
  1. Tez No: 576084
  2. Yazar: BÜŞRA BAKİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SÖZER ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Otomatik Düşünceler, Genç Yetişkin, Depression, Automatic Thoughts, Young Adult
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma çeşitli sektörlerde çalışan genç yetişkinlerin depresyon düzeyleri ile otomatik düşünceleri arasındaki ilişkinin farklı değişkenlerle incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2017 yılında İstanbul ilinde yaşayan çeşitli sektörlerde çalışan genç yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Katılımcılar, 75'i (%51,7) kadın, 70'i (%48,3) erkek olmak üzere toplam 145 kişiyi kapsamaktadır. Araştırmada verileri toplamak için“Beck Depresyon Envanteri”ve“Otomatik Düşünceler Ölçeği”kullanılmıştır. Bu araştırma, otomatik düşünceler ile depresyon düzeyi arasındaki ilişkiye bakılacağından korelasyonel desen kullanılarak hazırlanmıştır. Verilerin analizi için öncelikle katılımcıların demografik özelliklerinin betimleyici istatistikleri verilmiştir. Beck Depresyon Envanteri toplam puanları ile bireylerin sosyodemografik özellikleri arasında bağlantısız gruplar t-Tesi ve tek yönlü anova testleri yapılmıştır. Aynı işlem Otomatik Düşünceler Ölçeği toplam puanları ile bağımsız değişkenler arasında da uygulanmıştır. Otomatik Düşünceler Ölçeği alt boyutları ile yapılan analizler Mann Whitney U ve Kruskall Wallis H testleri ile yapılmıştır. Araştırmanın temel amacını oluşturan depresyon ve olumsuz otomatik düşünceler arasında korelasyona bakılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular, otomatik düşünceler ile depresyonun arasında anlamlı bir ilişki olduğu yönündedir. Bireylerin depresyon düzeyleri ile cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Otomatik düşünce sıklığı düzeyi ile cinsiyet ve medeni durum değişkenleri arasındaki farklılığında anlamlı düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between depression level and automatic thoughts of young adults working in various sectors with different varriables. The universe of research forms young adult individuals working in various sectors living in Istanbul province in 2017. Participants included a total of 145 people, 75 (51,7%) female and 70 (48,3%) male. Research to collect data“Beck Depression Inventory”and“Automatic Thoughts Questionnaire”was used. This research was conducted using correlational design to look at the relationship between automatic thougts and depression level. For the analysis of the data, firstly descriptive statistic of the demographic of the participants were given. Independent samples t -test and one way ANOVA test were performed between the total scores of the Beck Depression Inventory and the sociodemographic characteristic of the individuals. The same process was applied to the total scores of the Automatic Thoughts Questionnaire and the independent variables. Mann Whitney U and Kruskall Wallis H tests were used to analyze the results using the Automatic Thought Quest ionnaire subdimensions which constitutes the main purpose of the research is the correlation between depression and negative automatic thoughts. Findings obtained as a result of the research revealed that there is a significant relationship between automatic thoughts and depression. It was seen that there was a statistically significant difference between depression level of individuals and gender, marital status, education level variables. It was determined that there is a significant difference between the automatic thought frequency level and the gender and marital status variables.