Architecture and urban design in Jordan:a case study for Ghweirih neighborhood
Ürdün'de mimari ve kentsel tasarımGhweirih semtinde örnek bir çalışma
- Tez No: 576128
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. ESRA AKBALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Tasarım, Orta Doğu, Ürdün, Mimari Miras, Zarqa, Urban Design, Middle East, Jordan, Architectural Heritage, Zarqa
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kentleşme çoğunlukla, sosyıekonomik kalkınma, gelişim ve refah için gerekli olan bir süreç olarak görülmektedir. Bu potansiyel anlamıyla kentsel alanlar; barındırdıkları sosyal ve fiziksel çeşitlilik ve dinamizm ile de pek çok disiplin için zengin bir çalışma ortamı oluşturmaktadır. İçinde bulunduğumuz 21.yy'da, bu zengin çalışma ortamları; hızla artan nüfus ve küresel problemler etrafında daha da önemli bir noktada yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, BM-Habitat gündemini takip eden ve onu referans alan bir yaklaşımla, kentleşme ve gelişim ana başlıkları etrafında veri toplamayı hedeflemektedir. Çalışmanın bir diğer amacı ise, Ürdün özelinde, Orta Doğu'daki mimarlık ve kentsel planlamaya dair genel bir bakış sunmaktır. Bölgedeki bu pratiklere dair güncel eğilimleri anlamak ve değerlendirmek amacıyla ele alınan projeler, çalışmanın örnek ve değerlendirme bölümünü oluşturmaktadır. Güncel eğilimlerin tarihsel izlerini sürmek amacıyla çalışmanın kapsamında yer alan bir diğer bölüm ise, Ürdün sınırlarında var olan diğer medeniyetlerin mimarlık miraslarına bakmakta ve geçmiş ve bugün arasındaki etkileşimi irdelemektedir. Orta Doğu'daki tarihsel miras, güncel mimari ve kentsel pratiklerin takip eden teorik çalışmanın ışığında, tezin alan çalışması ise bir Ürdün kenti olan Zarqa'nın Ghweirieh mahallesi üzerinde odaklanmaktadır. Geçmiş, bugün ve olası gelecek verileri üzerine kurulan bu alan çalışmasının amacı, genel tasarım prensipleri etrafında bir rehber önerisi oluşturmak ve hem bölgesel hem de mahalle ölçeğinde ortaklaşan potansiyelleri ve çelişkileri ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Urbanization is usually seen as an essential process for socioeconomic transformation, development, and welfare. With this potential for meaning, urban areas have always been rich scenes for research, since they embody too much diversity and dynamicity, both physically and socially, for any one discipline to tackle. In the current era, the criticality of urban areas has grown with their rapidly increasing populations and problems globally. The aim of this thesis is to collect data about urbanization and development that can help us plan for the future, especially if we consider the UN-Habitat agenda and work together. The research also aims to provide an overview of urban design and architecture in the Middle East, and particularly in Jordan. In order to understand and evaluate the current tendencies in these practices in the region, it is necessary to see some projects in the region, which compose the examples and evaluation part of the research. Moreover, the thesis focuses on the historical and architectural background of the evolution and improvement of Jordanian architecture by looking at its interaction with the architectures of other civilizations that have passed through Jordan. In light of the current architectural and urban practices in the Middle East, following the theoretical background, the research then builds its case study on Ghweirieh neighborhood in a Jordanian city, Zarqa. Looking at both neighborhood and regional scales also reveals the potential conflicts and commonalities.