Determining the knowledge level and attitude of nursing students on hiv/aids
Hemşirelik öğrencilerinin hıv/aıds hastalığına ilişkin bilgi düzeyleri ve tutumlarının belirlenmesi
- Tez No: 576129
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR TEKİNSOY KARTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: HIV/AIDS, Bilgi, Tutum, Hemşirelik, Öğrenci, Knowledge, Attitude, HIV/AIDS, Nursing, Students
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
HIV/AIDS, adölesanlarda son dönemde ölüm nedenleri arasında kayıtlara geçen önemli bir sağlık sorunudur. Hemşireler, HIV/AIDS önlenmesi, bakımı ve savunuculuğunda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma, lisans hemşirelik bölümü öğrencilerinin HIV/AIDS'e yönelik bilgi ve tutum düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu tanımlayıcı kesitsel çalışmada, ön test ile yapılandırılmış gönüllü olur formu, sosyo demografik ve HIV/AIDS bilgi formu, AIDS Tutum ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya iki üniversiteden toplam 808 gönüllü dahil edilmiştir. Veri analizi için IBM SPSS 22.0 istatistik yazılım programı kullanılmış ve veri analizinde %95 güven aralığı uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare, student t, one way anova testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin HIV/AIDS'in doğası, nedeni, tanı ve tedavisi, önlenmesi konularında oldukça iyi düzeyde bilgiye sahip oldukları belirlenmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin AIDS'e ve AIDS'li bireylere karşı olumsuz tutuma sahip oldukları saptanmıştır. Öğrencilerin eğitim yılı arttıkça HIV/AIDS hakkında bilgi düzeylerinin arttığı ve tutumlarının olumlu olduğu bulunmuştur (p0.05). Cinsiyet ve yaş ile öğrencilerin bilgi ve tutum puanları arasındaki farkın önemli olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç olarak, öğrencilerin AIDS'e karşı iyi düzüeyde bilgi sahibi olduğu ancak ciddi önyargılı tutumları olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin bilgilerinin artırılması ve HIV/ADIS'e karşı olumlu tutum geliştirmelerine yardımcı olmak için müfredatın geliştirilmesi, vaka tartışmaları ve panellerin düzenlenmesi gibi eğitim stratejileri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
HIV/AIDS is a major health threat in the recent era with considerable records of deaths particularly in the dynamic age groups. Nurses play a key role in HIV prevention, advocacy and care of individuals living with HIV/AIDS. Therefore, the purpose of this study was to discover the extent of knowledge and attitude towards HIV/AIDS among Turkish undergraduate nursing students. A pre-tested-structured questionnaire, which included the demographic information, knowledge of HIV/AIDS, and AIDS Attitude scale (AAS) were utilized in this descriptive cross-sectional study. A total of 808 volunteers from two universities were included in the study. IBM SPSS version 22 statistical software with 95% interval of significance was applied for data analysis. Descriptive statistics, chi-square test, student t-test, one-way analysis of variance and Pearson correlation were applied during data analysis. The result indicated that students displayed a fairly decent degree of knowledge in the aspects of nature and causes, diagnosis and treatment, and prevention of HIV/AIDS. The attitude of nursing students towards AIDS and patients living with AIDS was unfavorable. As the educational year increased the students showed decent knowledge and positive attitude towards HIV/AIDS patients (P0.05). Gender and age difference weren't associated with knowledge and attitude score of the students (P>0.05). As conclusion, it was determined that students in this study scored good knowledge but harbored serious prejudicial attitudes toward AIDS. Training strategies such as group or panel discussions are suggested to help students improve their knowledge and develop positive attitude towards HIV/ADIS.