Aşırı ifa güçlüğü (TBK. Madde 138)
Hardship (article 138 Of Turkish Code Of Obligation numbered 6098)
  1. Tez No: 576237
  2. Yazar: DUYGU DİNCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NALAN KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı ifa güçlüğü, Sözleşmenin Uyarlanması, Hardship, Adjustment of contract
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Hukukumuzda sözleşme özgürlüğü ilkesi benimsenmiştir. Tarafların özgür iradeleri sonucu oluşturdukları sözleşmeye, ahde vefa ilkesi gereğince, şartlar ne kadar değişirse değişsin bağlı kalmaları ve edimlerini her durumda ifa etmeleri gerekir. Ancak, sözleşmenin akdedilmesinden sonra durum ve koşullarda esaslı değişiklik olması halinde sözleşmenin uyarlanması gündeme gelebilmektedir. Uyarlamanın borçludan beklenememesi ya da mümkün olmaması halinde ise sözleşmenin sona erdirilmesi talep edilebilmektedir. Konuyla ilgili olarak“Aşırı İfa Güçlüğü”kurumu, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 138. maddesinde düzenlenmiştir. Çalışmamızın amacı da sözleşmenin yürürlüğe girmesinin ardından aşırı ifa güçlüğü ile karşılaşılması durumunda sözleşmenin uyarlanmasını veya sona erdirilmesini talep etmek için gereken şartları ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In our law, the principle of liberty of contract is adopted. As per the principle of pacta sund servanda, the parties are bind with the conditions of the contract on which they agree with their own free will and the parties must fulfill their obligations regardless how much the conditions change. However, in case of substantial changes and if the necessary conditions are met after the conclusion of the contract, the adjustment of the contract can be applicable. The termination of the contract can be requested if the adjustment cannot be expected from the debtor or adjustment cannot be possible. Within this scope, the issue of“hardship”is regulated under the Article 138 of Turkish Code of Obligation numbered 6098 which was entered into force on 1st July 2012. The purpose of our work is to set forth the conditions of requesting adjustment or termination of the contract in case of facing with a hardship, after the contract entered into force.