Diş hekimleri ve diş hekimliği öğrencilerinin ağrılı üst ekstremite kas iskelet sistemi problemlerinde germe ve gevşeme egzersizlerinin etkisinin araştırılması
To investigate the effects of stretching and relaxation exercises on painful upper extremity musculoskeletal problems of dentists and dentists
- Tez No: 576273
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diş Hekimleri, Kas İskelet Ağrısı, Kas Germe Egzersizleri, McGill Ağrı Anketi, Dentists, Musculoskeletal Pain, Muscle Stretching Exercises, McGill Pain Questionnaire
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Mustafa Rıdvan CEYLAN, Diş hekimleri ve diş hekimliği öğrencilerinin ağrılı üst ekstremite kas iskelet sistemi problemlerinde germe ve gevşeme egzersizlerinin etkisinin araştırılması, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Tezli Yüksek Lisans Programı, Gaziantep, 2019. Bu çalışma, diş hekimlerinde ve diş hekimliği öğrencilerinde üst ekstremite germe ve gevşeme egzersizlerinin etkisini araştırmak için yapıldı. Çalışmaya 54 diş hekimliği öğrencisi, 47 diş hekimi dahil edildi. Diş hekimleri 1-4 yıllık mesleki tecrübeye sahip diş hekimleri ve 4 yıldan fazla mesleki tecrübeye sahip diş hekimleri olarak; diş hekimliği öğrencileri ise 1. Sınıf lisans öğrencileri ve 4. Sınıf lisans öğrencileri olarak gruplara ayrıldı. Katılımcılara basılı materyal ile ev egzersiz programı planlanlandı. Katılımcıların; demografik özellikleri, fiziksel aktivite alışkanlıkları, ağrı düzeyleri ve kas iskelet problemlerinin dereceleri 6 haftalık egzersiz programı öncesi ve sonrası değerlendirilerek kaydedildi. Ağrının lokalizasyonu, özelliği, zamanla ağrının ilişkisi ve ağrının şiddetini ölçmek amacıyla Mc Gıll - Melzack (MPQ) ağrı anketi, kas iskelet sistemi değerlendirmesi için Nordic Kas İskelet Sistemi Anketi, Fiziksel aktivite seviyesinin belirlenmesi için ise Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi kullanıldı. Katılımcılara 6 hafta boyunca 1 set 10 tekrar şeklinde üst ekstremite germe ve gevşeme egzersizleri yaptırıldı. Çalışmanın sonucunda ağrı yönünden tedavi öncesi ve tedavi sonrası karşılaştırıldığında ağrının azaldığı, ağrının iş yapmaya engel oluşturma durumunun azaldığı, fiziksel aktivitenin arttığı bulundu (p0.5). Sonuç olarak, diş hekimlerinde üst ekstremite germe ve gevşeme egzersizlerinin, ağrı ve kas iskelet sistemi problemleri üzerinde azaltıcı etkisi, fiziksel aktivite düzeyinde artıcı etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mustafa Rıdvan CEYLAN, To investigate the effects of stretching and relaxation exercises on painful upper extremity musculoskeletal problems of dentists and dentists, Hasan Kalyoncu University, Institute of Health Sciences, Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Master's Program with Thesis, Gaziantep, 2019. The aim of this study was to investigate the effect of upper extremity stretching and relaxation exercises in dentists and dentistry students. 54 dental students, 47 dentists were included in the study. Dentists with 1-4 years of professional experience as dentists and dentists with more than 4 years of professional experience; dentistry students were divided into 1st Grade undergraduate students and Grade 4 undergraduate students. The participants planned a home exercise program with printed material. Participants; demographic characteristics, physical activity habits, pain levels and degrees of musculoskeletal problems were recorded before and after the 6-week exercise program. Mc Gıll - Melzack (MPQ) pain questionnaire was used to measure the pain, localization of pain, the relationship between pain and the severity of pain. Upper limb stretching and relaxation exercises were performed in the form of 1 set 10 repetitions for 6 weeks. As a result of the study, it was found that the pain was decreased when pain was compared before and after the treatment, the state of pain preventing the doing work decreased and the physical activity increased (p 0.5). In conclusion, it has been observed that upper extremity stretching and relaxation exercises in dentists have a decreasing effect on pain and musculoskeletal problems and have an increase in physical activity level.