Samsun'un Sivaslılar, Sakarlı ve Avut mahallelerinde akraba evliliklerinin sıklığı ve toplum sağlığına etkileri
The prevelance of consanguineous marriage and the effects on the public health of Sivaslilar, Sakarli and Avut neighborhoods in Samsun
- Tez No: 576332
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ELBİSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Akraba evliliği, düĢük, ölü doğum, infertilite, Consanguineous marriages, spontaneous abortion, stillbirths, infertility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Samsun'un Sakarlı, Sivaslılar ve Avut mahallelerinde akraba evliliklerinin sıklığı ve toplum sağlığına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmaya rastgele seçilen 319 evli kadın alınmıştır. Araştırma verileri kadınlarının tanıtıcı özelliklerinin ve araştırmanın bağımsız değişkenlerinin sorgulandığı anket formu ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve ki kare testi kullanılmıştır. Bu mahallelerde akraba evliliği sıklığı %34,1 bulunmuştur. Akraba evlilikleri içinde en sık olarak yarım yeğen evliliği %12,5 oranında belirlenmiştir.Akraba evliliğinin, doğacak çocukların sağlığı açısından sakıncası olduğunu düşünenlerin oranı %59,6'dır. Akraba evliliği ile eğitim düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Akraba evliliğini tercih etmiş olan kadınların ve erkeklerin eğitim düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Akraba evliliği ile canlı doğum, kendiliğinden düşük ve ölü doğum arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte kürtaj ve beş yaş altı çocuk ölümleri açısından anlamlı ilişki bulunmuştur.Samsun'un Sakarlı, Sivaslılar ve Avut mahallelerinde akraba evliliği insidansı düşük bulunmuştur
Özet (Çeviri)
In this study, the prevalence of consanguineous marriages and their effects on community health Sakarlı, Sivaslılar and Avut neighborhoods of Samsun were investigated.319 married women randomly selected the independent variables were questioned by the researchers by using the face to face interviews technique between the date of March 2019- April 2019. Descriptive statistics and chi-square test were used to evaulable the data.The rate of consanguineous marriages in Sakarlı, Sivaslılar and Avut neighborhood of 34.1%. The half niece marriage was the most common among the consanguineous marriages with the rate of 12.5%. The rate of respondents who think that consanguineous marriage is inconvenient in therms of the Health of the childrens is 59.6%. A significant relationship was found between consanguineous marriage and educational status (p0,05). However a significant relationship was found in therms of abortion and child deaths under five years. The incidences of consanguineous marriages, in Sakarlı, Sivaslılar and Avut neighborhoods of Samsun was found low.