Komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon cerrahisinin koroid kalınlığı, retina tabakaları ve damar çapları üzerine etkileri
The effects of uncomplicated phacoemulsification surgery on choroidal thickness, retinal layers and vascular diameters
- Tez No: 576450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN PEKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katarak cerrahisi, Optik Koherens Tomografi, inflamasyon, arka segmente etkileri, Cataract surgery, Optical Coherence Tomography, inflammation, posterior segment effects
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Katarakt, özellikle gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, tüm dünyadaki görme bozukluğunun ve körlüğün en önemli sebebidir. Biz bu prospektif çalışmada günümüzde çok sık uygulanan fakoemülsifikasyon cerrahisinin, senil kataraktı olan hastalardaki, koroid kalınlık, retinal tabaka kalınlık ve retinal damar çaplarındaki değişime olan etkisini araştırdık. Çalışmamıza senil katarakt sebebiyle komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon cerrahisi yapılan ve göz içi lensi implantasyonu uygulanan 61 hastanın 66 gözü dahil edildi. Hastalardaki nükleusun sertlik derecelendirilmesi nükleusun rengini temel alan Oxford Klinik Katarakt Sınıflandırma ve Derecelendirme Sistemi'ne göre yapıldı. Hastaların preoperatif dönemde, postopertatif 1.haftada, 1. ayda ve 3. ayda tam oftalmolojik muayeneleri yapıldı. Koroid kalınlık, retinal tabak kalınlık ve retinal damar çap ölçümleri Spectral-domain Optik Koherens Tomografi yardımıyla yapıldı. Çalışmamızdaki olguların preoperatif subfoveal koroidal kalınlık, foveal retinal kalınlık, retinal damar çapı değerleri postoperatif 3. aydaki değerleri ile kıyaslandığında anlamlı değişim olmadığını gördük. Ortalama göz içi basıncının postoperatif 3. ayda preoperatif değerlere göre anlamlı azaldığını bulduk. Subfoveal koroidal kalınlık, foveal retinal kalınlık, retinal damar çap ve göz içi basınç değerlerinin değişimi birbirleriyle kıyaslandığında aralarında anlamlı ilişki bulmadık. Fakoemülsifikasyon komplikasyonsuz olsa bile, cerrahinin indüklediği inflamasyon nedeniyle arka segmentin etkilenmesi muhtemeldir. Çalışmamızda bu etkinin görülmemesinin sebebi, inflamasyon seviyesini arttırabilecek ek hastalığa sahip olan olguların çalışma dışı bırakılması, grade 2-3 orta sertlikte kataraktların çalışmaya dahil edilmesi ve postoperatif dönemde kullandığımız güçlü topikal antiinflamatuar tedaviye bağlanabilir. Günümüzde çok sık uygulanan fakoemülsifikasyon cerrahisinin arka segmentteki etkilerini değerlendirmek için daha uzun takip süreli ve daha fazla olgu sayılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cataract is the most important cause of visual impairment and blindness all over the world, especially in developing countries. In this prospective study, we investigate the effect of phacoemulsification surgery on the changes in choroidal thickness, retinal layer thickness and retinal vessel diameters in patients with senile cataract. 66 eyes of 61 patients who underwent phacoemulsification surgery and intraocular lens implantation due to senile cataract were included in the study. The hardness grading of the nucleus in the patients was performed according to the Oxford Clinical Cataract Classification and Grading System based on the color of the nucleus. Complete ophthalmologic examinations were performed preoperatively, at postoperative 1st week, 1st month and 3rd month. Choroidal thickness, retinal layer thickness and retinal vessel diameter measurements were performed with Spectral-domain Optical Coherence Tomography. In our study we showed that, the preoperative subfoveal choroidal thickness, foveal retinal thickness, retinal vessel diameter values of the patients did not significantly change when compared with the values at the postoperative 3rd month. We found that mean intraocular pressure decreased significantly in the third postoperative month compared to preoperative values. When subfoveal choroidal thickness, foveal retinal thickness, retinal vessel diameter and intraocular pressure changes were compared, we did not find a significant relationship between them. Even if phacoemulsification is uncomplicated, the posterior segment is likely to be affected due to surgery-induced inflammation. Reasons for this effect was not observed in our study, exclusion of patients with additional disease that may increase the level of inflammation, the inclusion of grade 2-3 medium hardness cataracts and using strong topical antiinflammatory treatment at the postoperative period. In order to evaluate the effects of phacoemulsification surgery in the posterior segment which is performed frequently nowadays, studies with longer follow-up period and more cases are needed.