Etnomüzikoloji disiplininin doğuşu, gelişim süreci ve günümüzdeki metodolojik ve yaklaşımsal tartışmalar
Birth of the discipline of ethnomusicology, the process of development and contemporary methodological and approach discussions
  1. Tez No: 576590
  2. Yazar: DAMLA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU MUSTAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Etnomüzikoloji, Müzikoloji, Kültür, Metodoloji, Yaklaşım, Ethnomusicology, Music, Comparative Musicology, Culture, Field research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, bir toplumun içerisinde yer edinmiş etnik bir yapıyı ifade eden ve bu şekilde açıklanabilen sosyal, kültürel olay ve olguları ele alan etnomüzikoloji disiplini araştırılmıştır. Öncelikle etnomüzikolojinin etimolojisi, tanımı ve araştırma yöntem tekniklerine değindikten sonra disiplinin kavramsal tartışmaları üzerinden kısaca tarihçesinden ve ilişkili olduğu disiplinlerden yola çıkarak müziğin kültürel yapısı ile en eski toplumlardaki müziklerin, çalgıların ilkel toplumlardan modern topluluklara kadar bıraktığı izlerin üzerinde durulmuştur. Bir toplumun en önemli yapı taşlarından biri olan müzik ele alınarak, etnomüzikolojinin nasıl, ne şekilde ortaya çıktığı ve gelişim gösterdiği bu alanda yapılmış Felsefe, Tarih, Sosyoloji ve benzeri çalışmalardan faydalanılarak kuramsal bir çerçeve içerisinde yorumlanmıştır. Bu çalışmada yöntem olarak Nitel Araştırma Yöntemlerinden biri olan Literatür Tarama Modeli kullanılarak oluşturulmuştur. Belli bir disiplin alanı isteyen araştırmalar da olduğu gibi etnomüzikoloji alanındaki çalışmalar, model ve yaklaşımlar çalışmanın seyrine yön vermektedir. Etnomüzikolojinin birçok disiplin ile iç içe olma durumu bu çalışmada karşımıza çıkan en önemli başlıklar arasında olup yeni yaklaşımlarında bu alana etkileri ortaya çıkarılmıştır. Buna ek olarak etnomüzikoloji disiplinindeki gelişmelerin temeli çok eski zamanları işaret etse de günümüzde gelişen ve değişim gösteren süreç etnomüzikolojinin faklı bir isim ve çalışma alanları olduğu karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada yer alan etnomüzikolojinin günümüzdeki metodolojik yaklaşımsal tartışmaları bu çalışmanın önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Yine bu çalışmada müziğin kültür ile olan ilişkisi ele alınmış ve bir bilim dalı içerisinde yeri, konumu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca etnomüzikolojinin Berlin Fonograf Arşivi ile birlikte gelişimindeki büyümenin Türkiye'de yapılan derleme çalışmalara nazaran daha kapsamlı olduğu ve daha kalıcı bir kaydetme özelliği taşıdığı karşımıza çıkan diğer bir noktadır. Kayıt cihazının kullanımı etnomüzikoloji çalışmalarına yön vermiş ve kaydetme yöntemi ile Türkiye'de birçok eser kayıt altına alınabilmiştir. Bu tartışmaların dışında çalışma boyunca üzerinde durduğumuz etnomüzikolojinin geçmişten bugüne devam edem anlamsal sorunları ve beraberinde getirdiği diğer tartışma konuları devamlılığını sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the discipline of ethnomusicology which deals with the social, cultural events and phenomena that can be explained and expressed in an ethnic structure that has taken place in a society has been investigated. Firstly, after the etymology of ethnomusicology, the definition and research method techniques have been mentioned,on the conceptual discussions of the discipline have been briefly based on the history and related disciplines, and the cultural structure of music and the traces left by music, instruments from primitive societies to modern societies have been emphasized. Music, which is one of the most important building blocks of a society has been discussed and how, in which way ethnomusicology emerged and developed has been interpreted within a theoretical framework by using the works of Philosophy, History, Sociology and similar studies.As we examined in this study, as a method the qualitative research methods which is one of the Literature Survey Model has been formed. The studies, models and approaches in the field of ethnomusicology, as well as the researches that require a certain discipline, shape the course of the study. The fact that ethnomusicology is intertwined with many disciplines is one of the most important topics in this study and its effects on this field have been revealed in their new approaches. In addition, although the foundation of the developments in the discipline of ethnomusicology points to ancient times, the process that is evolving and changing today shows that ethnomusicology has a different name and fields of study. Today's methodological approximative discussions of ethnomusicology in the study constitute an important part of this study. In this study, the relationship between music and culture was discussed and the place and position of music within a branch of science was revealed. In addition, the growth in the development of ethnomusicology together with the Berlin phonograph Archive is more extensive than the compilation studies in Turkey and has a more permanent recording feature. The use of the recorder has led to ethnomusicology studies and many works have been recorded in Turkey with the recording method. Apart from these discussions, the semantic problems of ethnomusicology that we have been focusing on throughout the study and the other issues of discussion that it brings with it continue.