İç denetim etkinliğinin performans açısından değerlendirilmesi:İç denetçilerin bakışıyla kamu üniversitelerinde nitel bir araştırma
Evaluation of internal audit activity in performance: A Qualitative research in public universities from the view of internal auditors
  1. Tez No: 576678
  2. Yazar: VOLKAN İŞCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Denetçi, Performans, Etkinlik, İnternal Audit, İnternal Auditor, Performance, Activity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı, iç denetçilerin yaklaşımlarına göre kurumsal performans açısından iç denetimin etkin olup olmadığını belirlemektir. İç denetim ile ilgili literatür incelendiğinde, iç denetçilerin yaklaşımları çerçevesinde iç denetimin kurumsal performans açısından etkinliğinin araştırılmasına yönelik bir çalışma görülmemiştir. İç denetimin etkinliğinin performansının söz konusu faaliyeti yürüten denetçiler tarafından değerlendirilmesinin daha etkin ve verimli olacağının düşünülmesi söz konusu araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem olarak, Marmara Bölgesi'ndeki beş kamu üniversitesinde görev yapmakta olan on altı iç denetçi belirlenmiştir. Söz konusu iç denetçiler ile yapılan mülakatlar sonucunda elde edilen verilerin analizinde ise, nitel araştırma yöntemlerinden yorumlayıcı içerik analizinden yararlanılmıştır. Verilerin analiz edilmesi neticesinde, iç denetçiler ile yapılan görüşmelerden elde edilen yanıtlar çerçevesinde altı adet tema tespit edilmiştir. Söz konusu temaların altında on üç adet kategori ve bu kategorilerin altında da otuz sekiz adet kod belirlenmiştir. İlgili kod ve kategorilerin yer aldığı temalar,“iç denetim süreci”,“iç denetim alanı”,“iç denetim algısı”,“iç denetimin değerlendirilmesi”,“iç denetim performansı”ve“iç denetim etkinliği”dir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether internal audit is effective in terms of corporate performance according to internal auditors' viewss. When the literature on internal audit is examined, there is no study to investigate the effectiveness of internal audit in terms of institutional performance within the framework of internal auditors approaches. It is the starting peint of the study to think that the performance of the internal audit performance will be more effective and efficient by the auditors. Sixteen internal auditors working in five public universities in the marmara region were identified as a sample in the study. In the analysis of the data obtained as a result of the interviews conducted with the internal auditors, interpreter content analysis was used from qualitative research methods. As a result of the analysis of the data, sixteen themes were identified within the frame of the responses obtained from the interviews with the internal auditors. Thirteen categories under these themes and thirty- eight codes under these categories have been identified. The related codes are the categories where the categories are included,“the internal audit process”,“the internal audit area”,“the perception of internal audit”“the evaluation of internal audit”“the performance of internal audit”and“the effectiveness of internal audit”.