İnfertilite tedavisi alan çiftlerin evlilik uyumlarının belirlenmesi
Determination of marital adjustment of couples treated for infertility
- Tez No: 576805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMGE ZEYNELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, infertilite tedavisi, çiftler, evlilik uyumu, evlilik uyum ölçeği, İnfertility, infertility treatment, couples, marital adjustment, marital adjustment test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırma, infertilite tedavisi alan çiftlerin evlilik uyumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini oluşturan Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi İnfertilite ve Tüp Bebek Merkezi'ne başvuran 300 çiftten, örnekleme alınacak çift sayısı 177 olarak hesaplanmıştır. Veri toplama aracı olarak,“Anket Formu”ve“Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ)”kullanılmıştır. Anket formu ile EUÖ 15 Temmuz-01 Ekim 2017 tarihleri arasında uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS for Windows 20 (Statistical Package For Social Sciences) bilgisayar programında; ortalama, ortanca, standart sapma, minimum ve maksimum değerler ile yüzdelik sayılar, t-testi, Mann-Whitney U Testi, Oneway Anova Testi ve Kruskall-Wallis Testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çiftlerin evlilik uyumlarını belirleyen EUÖ puan ortalama ve ortancaları ile kadınların evlilik yılı, korunmaksızın çocuk sahibi olamama süresi, infertilite tanı süresi, tedavi süresi; erkeklerin yaş, meslek, korunmaksızın çocuk sahibi olamama süresi, infertilite tanı süresi, tedavi süresi, denenen tüp bebek tedavi sayısı; çiftlerin korunmaksızın çocuk sahibi olamama süresi, infertilite tanı süresi, infertilite tedavi süresi, tedavi yöntemleri arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu belirlenmiştir (p˂0.05). Sonuç olarak, kadınların, erkeklerin ve çiftlerin evlilik uyumlarının yüksek olduğu (EUÖ puan ortalaması kadınlar:44.35, erkekler:43.50 ve çiftler:43.92) saptanmıştır. Sonuçlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research has been conducted fractionally with the aim of the determination the factors, which affect marital accordance of couples who have treatment infertility. Out of 300 couples applying to the Gaziantep Cengiz Gökçek Gynecology and Obstetrics Hospital Infertility and IVF center, the number of the couples, who have been evaluated as the specimen, is calculated by 177 couples. As the data collecting method with the“Questionnaire form”and“Marital Adjustment Test (MAT)”have been utilized. The MAT have been conducted with the questionnaire form between the dates of 15 July - 01 October 2017. The result data from the survey have been evaluated via the computer program“SPSS for Windows 20”(Statistical Package for Social Sciences) with the calculations of average, median, standard deviation, percentage numbers with minimum and maximum values, t-test, Oneway Anova Test, Mann Whitney U Test, Kruskall Wallis Test. Meaningful differences was obtained between the mean and median points of MATandage of marriage, duration of failure of achieve pregnancy after unprotected sex, duration of infertility diagnosis, duration infertility treatment of women; age, job, duration of infertility diagnosis, duration infertility treatment and number of tried IVF of men; duration of infertility diagnosis, duration infertility treatment and number of tried treatment of couples (p˂0.05). Additionaly it was found that mean scores of MAT (women: 44.35, men:43.50 couples:43.92) was high.