Helisel dişli çiftlerinin bilgisayar yardımı ile analizi
Computer aided analysis of double helical gears
  1. Tez No: 57682
  2. Yazar: HATİCE ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADRİ ŞENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar yardımıyla tasarım, dişliler, helisel dişliler, yük taşıma kabiliyeti, Computer aided design, gears, helical gears, loading capability. Science
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi HELİSEL DİŞLİ ÇİFTLERİNİN BİLGİSAYAR YARDIMI İLE ANALİZİ Hatice ÖZARSLAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendislği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Sadri ŞENSOY Ekim 1996, 176 sayfa. Bu çalışmada, Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) işletmelerinde kullanılan, çift zincirli, basınçlı havalı konveyörün, üç kademeli hız düşürücü tahrik mekanizmasının sık sık kırılma göstermesinden dolayı yeniden tasannu yapılmıştır. Bu tasarımda ikinci ve üçüncü kademeleri düz dişli olan mekanizma helis dişli olarak değiştirilmiştir. Böylece kırılmalar önlenmiş ve ömür değerlerinde artış sağlanmıştır. Buradaki hesaplamalar DIN-Alman standartlarına göre düzenlenmiş olup, QuickBasic dilinde bir bilgisayar programı yazılmıştır. Programda, verilen giriş değerlerine göre diş yüzeyinin ve diş tabanının gerilme analizi incelenmiştir. Bütün bunlar mukavemet denklemleriyle kontrol edilmiştir. Kontrollerde tasarımÖZET (devam ediyor) Kontrollerde tasarım yeterli bulunmazsa, tasarımcının seçimine göre çapı, diş sayısı, malzeme, emniyetli sonuçlar elde edilinceye kadar değiştirme yapılabilir. Dinamik zorlanmalar altında çalışan helisel dişlinin hedeflenen bir ömrü hasarsız gerçekleştirebilmesi için ömür hesaplan yapılmıştır. Böylece son olarak tolerans hesaplan yapılarak, dişlinin tüm özelliklerini gösteren tasarım tamamlanmıştır. Hesaplardaki çizelge ve grafikler programa aktarılmış olup bilgisayar program listesi EK AÇIKLAMALAR (A-B)'da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis COMPUTER AIDED ANALYSIS OF DOUBLE HELICAL GEARS Hatice OZARSLAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Sadri ŞENSOY October 1996, 176 pages. In this study, the three-staged speed reducing actuator mechanism of the double chained compressed air conveyor used in Turkey Hard Coal Enterprise has been redesigned due to frequent failures. In this design, the spur gears taken place at the second and the third stages have been replaced with the helical gears. With this modification, the common failures were prevented and the life of the actuator was extented. In this work, DIN standards were used and a computer program was developed in QuickBasic. The program computes the stress values at the top and the bottom of tooth. These values were compared with the theoretical results. In die case of observing disagreement between these values, the diametrical pitch, the number of teeth and the material can be changed by the designer until satisfactory results were obtained. The life time calculations of the helical gear were alsoAbstract (continued) were also carried out under dynamic loading to satisfy a predetermined period.The design could then be completed by performing the tolerans analysis as a last stage. The tables and the graphs used in calculations were added to the program developed and the list of this program was given in the appendix.