Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesine getirilen yabani kanatlılarda şekillenen kırıkların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of fractures in wild birds brought to the University of Ondokuz Mayis Veterinary Faculty Hospital
- Tez No: 576890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÖZLEM NİSBET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kırıklar, tedavi, travma, yabani kanatlılar, Fractures, treatment, trauma, wild birds
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu tezin amacı 11 yıllık süre içerisinde (2006-2016) OMÜ Veteriner Fakültesi Kliniklerine getirilen yabani kanatlılarda travmalar sonucu oluşan kırıkların tiplerinin, lokalizasyonlarının, oluşum sebeplerinin, tedavi seçeneklerinin belirlenmesi ve travmaya maruz kalan türlerin dağılımlarının ortaya konmasıdır. Materyal ve Metot: 2006-2016 tarihleri arasında fakülte kliniğine getirilen kuşlardaki 35 farklı türde 167 adet kırık olgusu çalışmaya dahil edildi. Bu hastalara ilişkin hasta kayıt dosyaları incelendi ve bilgiler kayıt edildi. Bulgular: Yapılan taramalar sonucunda kriterleri sağlayan 310 vakanın 167 adedinin kırık olgusu olduğu belirlendi. Kırık kemiğin türüne göre değerlendirme yapıldığında yabani kanatlılarda en fazla kanat kırığının şekillendiği belirlendi. Kemik kırıkları kırık bölgesine göre değerlendirildiğinde birinci sırada humerus, ikinci sırada radius / ulna ve üçüncü sırada tibiotarsus olduğu tespit edildi. Kırık kemiğe uygulanan tedavi yöntemleri değerlendirildiğinde en fazla bandaj uygulandığı ve operasyon olarak İM pin uygulamasının yapıldığı tespit edildi. Kırıkların oluşum sebepleri değerlendirildiğinde en fazla ateşli silah yaralanmalarının olduğu belirlendi. Sonuç: Yapılan bu çalışma sonucunda travmaya en fazla maruz kalan türün yırtıcı kuşlar olduğu, kırıkların daha çok kanatta (humerus) şekillendiği, yaralanmaların daha çok kış aylarında olduğu, yaralanma sebepleri arasında ateşli silah yaralanmalarının en fazla olduğu ortaya kondu. Bu tür retrospektif çalışmaların verimli bir şekilde yapılabilmesi için hasta kayıtlarının, teşhis ve uygulanan tedaviler ile elde edilen sonuçların kayıtlarının tam olarak tutulmasının önemli olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to determine the types, locations, causes, treatment options, and distribution of species exposed to trauma in wild birds that were brought to OMU Veterinary Faculty Clinics during the 11 years period (2006-2016). Material and Method: Between 2006 and 2016, a total of 167 fractures of 35 different species of birds admitted to the faculty clinic were included in the study. The registry files of these patients were scanned and their information was recorded. Results: As a result of the screening, it was found that 167 of the 310 cases fulfilling the criteria were fracture cases.When the evaluation was made according to the type of broken bone, it was determined that most of the fractures were formed in wings.When the bone fractures were evaluated according to the fracture site, humerus was the first, radius / ulna was the second and tibiotarsus was the third.When the treatment methods applied to fractured bone are evaluated, it was determined that the most bandage was applied and IM pin was performed as an operation. When the reasons for the formation of the fractures were evaluated, it was determined that the firearm injuries were the most. Conclusion: As a result of this study, predators were the most exposed species, the fractures were mostly formed in the wings (humerus), the injuries were mostly in the winter months and firearm injuries were the most common cause of injury.We believe that it is important to keep complete records of the patient records, diagnosis and treatments and the results obtained in order to perform such retrospective studies efficiently.