Çocuklarda aşı uygulaması sırasında kullanılan eksternal soğutma ve titreşimin ağrı, korku ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of external cold and vibration used on the pain, fear and anxiety during the immunization of children
  1. Tez No: 577120
  2. Yazar: EDA KAPISIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP GÜNGÖRMÜŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BİLSİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anksiyete, Aşı, Eksternal Soğutma ve Titreşim, Hemşirelik, Korku, Anxiety, External Cold and Vibration, Fear, Immunization, Nursing, Pain
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı çocuklarda aşı uygulaması sırasında kullanılan eksternal soğutma ve titreşimin ağrı, korku ve anksiyete üzerine etkinliğinin değerlendirilmesidir. Araştırma randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 03.9.2018-30.09.2018 tarihleri arasında Şehitkamil Toplum Sağlığı Merkezinin okul aşı günleri kapsamında DaBT-İPA aşısının rapel dozu (0.5 ml, IM) yapılacak olan ilköğretim 1. sınıf öğrencileri, öneklemini ise güç analizi ile belirlenen toplam 90 öğrenci (deney:45, kontrol:45) oluşturmuştur. Deney grubuna soğuk uygulama ve titreşim yapan bir cihaz (Buzzy®- external cold and a vibrating Device) aşı uygulamasından önce enjeksiyon alanında 30 saniye boyunca bırakıldı. Daha sonra cihaz enjeksiyon alanının yukarısına yerleştirildi ve enjeksiyon boyunca bu alanda bırakıldı. Kontrol grubundaki çocuklara ise enjeksiyon sırasında herhangi bir müdahale yapılmadı. Deney ve kontrol grubuna enjeksiyon aynı hemşire tarafından uygulandı. Araştırma verilerinin toplanmasında; Çocuk Tanıtım Formu, Wong -Baker Yüzler Ağrı Derecelendirme Skalası (WBYADS), Çocuk Korku Ölçeği (ÇKÖ) ve Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk (ÇAS-D) Ölçeği kullanıldı. Çocukların işleme bağlı algıladıkları ağrı, korku ve anksiyete düzeyleri ve aşıyı uygulayan hemşirenin işleme bağlı çocuklarda gözlemledikleri ağrı ve korku düzeyleri değerlendirilmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grupları arasında çocuk WYADS, hemşire WYADS, hemşire ÇKÖ ve çocuk ÇAS-D puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p0.05). Aşı uygulaması sırasında eksternal soğutma ve titreşim yönteminin çocukların ağrı ve anksiyetesi üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Noninvaziv ve nonfarmakolojik avantaja sahip olan eksternal soğutma ve titreşim yönteminin çocukların ağrı ve anksiyete düzeylerini aşı uygulaması sırasında azalttığı için sağlık kurumlarında kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effectiveness of external cooling and vibration used during the vaccination application of children on pain, fear and anxiety. The research is a randomized controlled study. The universe of research consisted of the primary school 1st grade students to be vaccinated with DaBT-IPA which rapel dose (0.5 ml, IM) within the scope of Şehitkamil Community Health Center's school vaccination days between the dates of 03.09.2019-30.09.2019 and the sample of the research consisted of 90 students determined by power analysis ( experimental: 45, control:45). A cold application and vibrating device (Buzzy®-external cold and a vibrating Device) which was used in experimental group was leaved in the area of injection before vaccination application for 30 seconds. After that it was situated to above the Buzzy injection area and leaved in this area along the injection. No intervention was made to the children in the control group during the injection. The injection was applied to the experimental and control groups by the same nurse. Children's pain, fear, and anxiety were evaluated by child and the nurse administering the vaccine. İn research, it was found that there was a statistically significant difference between the experimental and control groups of children WBFPRS, nurse WBFPRS, nurse CFS, children CSA ve nurse CSA scores (p0.005). During vaccination, external cooling and vibration were found to be effective on children's pain and anxiety. It is recommended to use to external cooling and vibration method which is, easy to apply and has non-pharmacologial advantage in health institutions since it reduces the pain and anxiety levels of children during vaccination.