Yolsuz tescil kavramı ve türleri
The concept and types of ıllegal regıstratıon
- Tez No: 577155
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERKAN ERGÜNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Registration, illegal registration, legal reason, request, power of disposition, restriction of the power of disposition, double title deed
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yolsuz tescil, gerçek hak durumuna uygun olmayan tescil olarak tanımlanabilir. Tescildeki yolsuzluk hukuki sebepten, tescil talebinden veya tasarruf yetkisinden kaynaklanabilir. Ayrıca tescil, başlangıçtan itibaren yolsuz olabileceği gibi, sonradan da yolsuz hale gelebilir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, yolsuz tescil kavramı üzerinde durulmuş ve yolsuz tescilin sakıncaları ile genel itibariyle ortaya çıkış şekilleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, tescilin başlangıçtan itibaren yolsuz olduğu haller incelenmiştir. Bu kapsamda, hukuki sebepten, talepten, tasarruf yetkisinden kaynaklanan haller ve yanlışlıktan kaynaklanan yolsuz tescil halleri ile çift tapu meselesi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, sonradan ortaya çıkan yolsuz tescil halleri anlatılmıştır. Bu bağlamda, ayni hakkın sicil dışında başkasına geçtiği veya ayni hakkın sicil dışında sona erdiği haller alınmıştır. Anahtar Kelimeler : Tescil, yolsuz tescil, hukuki sebep, talep, tasarruf yetkisi, tasarruf yetkisi kısıtlaması, çift tapu.
Özet (Çeviri)
Illegal registration can be defined as a registration which is inappropriate to factual right status. Illegalization in registration may be caused by legal reason, registration request or power of disposition. In addition, the registration may be invalid from the beginning or subsequently become invalid. The thesis consists of three parts. In the first part, the concept of illegal registration was emphasized and drawbacks of illegal registration and it's emergence in general terms were discussed. In the second part, the cases where are illegal from the beginning were examined. The cases where are caused by legal reason, registration request, power of disposition, illegal registration cases where are caused by error and matter of double title deed were emphasized in this context. In the third part, subsequent illegal registration cases were explained. In this regard, the cases where real right is transferred to another person or terminated out of land registry were discussed.